ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στους χρόνιους ασθενείς – Έρευνα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος

Ένωση Ασθενών Ελλάδος

Προβλήματα στην πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας αντιμετωπίζουν οι χρόνιοι ασθενείς μέσα στην πανδημία του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδος πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, την Τρίτη (06/04/2021). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η πρόεδρος Κατερίνα Κουτσογιάννη παρουσίασε τις κύριες πρωτοβουλίες της εθνικής συνομοσπονδίας των συλλόγων ασθενών. Σε αυτές περιλαμβάνονται συνολικά πάνω από 120 δημόσιες παρεμβάσεις και 180 συναντήσεις στο πλαίσιο της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών, ενημερωτικές εκδηλώσεις και καμπάνιες ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας, εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ανάπτυξη δεξιοτήτων των συλλόγων, το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, καθώς και ο σχεδιασμός ερευνητικών έργων για την αιμοδοσία, τον εμβολιασμό, την εγγραμματοσύνη υγείας και τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη.

Ο Διευθυντής της Ένωσης, Γιώργος Τσιακαλάκης, επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο της πανδημίας στην πρόσβαση των χρόνιων ασθενών στο υγειονομικό σύστημα, καθώς οι πολίτες αναβάλλουν τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχέση με την κλασική παθολογία και χειρουργική, με κύρια αίτια το φόβο για την έκθεση στον ιό και την πίεση που ασκείται στο Ε.Σ.Υ. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης σε 2.500 χρόνιους ασθενείς το φθινόπωρο του 2020, το 28% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι ακυρώθηκε το ραντεβού με το γιατρό του, ένας στους 10 ότι αναβλήθηκε η θεραπεία του και 7% ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη επέμβασή του.

Τη Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών ΜΑΖΙ – 111 32 που λειτουργεί η Ένωση από την αρχή της πανδημίας, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), παρουσίασε η Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων, Κωνσταντίνα Μπρούσα. Μέσα σε ένα χρόνο, πάνω από 8.000 ωφελούμενοι έλαβαν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στη βάση των ομοτίμων, νομικής συμβουλευτικής και παραπομπής στο κατάλληλο υποστηρικτικό δίκτυο. Συνολικά πάνω από 60 δημόσιες παρεμβάσεις το τελευταίο έτος οφείλονται σε καταγγελίες που έγιναν στη Γραμμή 111 32.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για 5.000! Σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ – «Πνίγονται» τα νοσοκομεία