ΥΓΕΙΑ

Ο Μπάιντεν ζητά να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια – Το μήνυμα Τσίπρα και η επίθεση σε Μητσοτάκη

Ο Μπάιντεν ζητά να αρθούν οι πατέντες για τα εμβόλια – Το μήνυμα Τσίπρα και η επίθεση σε Μητσοτάκη
AP Images

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες. Μήνυμα από τον Αλέξη Τσίπρα που τόνισε ότι από τον Ιανουάριο ζητούσε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία για την Ευρώπη.

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

«Ναι, θα μιλήσω για αυτό αργότερα σήμερα», απάντησε στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Κάθριν Τάι, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Μπάιντεν, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. «Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα», ανέφερε.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19», πρόσθεσε.

Η Τάι πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο. Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.

Οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

Το μήνυμα Τσίπρα και η επίθεση σε Μητσοτάκη

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι», αναφέρει αρχικά στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο», προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει λέγοντας;

«Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών. Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη».

Δείτε την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ήταν υγιέστατη»: Συντετριμμένος ο σύζυγος της 44χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό (vid)