ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Εκτινάχθηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων κατά 138%

ΞΑΝΘΟΣ
INTIME NEWS

Απότομη αύξηση κατά 138% παρουσιάζουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους μέσα στον τελευταίο χρόνο, επισημαίνουν ο τομεάρχης Υγείας Ανδρέας Ξανθός και άλλοι 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων του ΕΣΥ αυξήθηκαν κατά 138% από το Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ανήλθαν, δηλαδή, σε 818 εκατ. ευρώ από 344 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν το Δεκέμβριο του 2019 και 502 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2020. Κάνουν λόγο για εικόνα πλήρους αποδιοργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών των νοσοκομείων και των λογιστηρίων τους, η οποία «σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται» από την πίεση που δέχτηκε το ΕΣΥ λόγω της πανδημίας και τις έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, που όμως «επηρέασαν αρνητικά την τακτική λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και την αξιόπιστη φροντίδα όλων των υπόλοιπων (πλην covid) ασθενών».

«Πέρα από τη συνολικά αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και τις "ανοικτές πληγές" που έχει αφήσει στο ΕΣΥ και στην κοινωνία, η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων ενισχύει αβίαστα το συμπέρασμα και για σοβαρή διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των στελεχών της. Στελέχη τα οποία, θυμίζουμε, επιλέχθηκαν με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες εδώ και 1,5 χρόνο, με κομματικά και πελατειακά κριτήρια και όχι με βάση την οργανική τους σχέση με το ΕΣΥ, την τεχνοκρατική επάρκεια και την εμπειρία στη διοίκηση μονάδων υγείας. Ακόμα περιμένουμε να υλοποιηθεί η πομπώδης εξαγγελία του υπουργού Υγείας, ότι οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν προσληφθεί για να εφαρμόσουν συγκριμένη στοχοθεσία και ότι θα αξιολογούνται για την αποδοτικότητα τους κάθε 6 μήνες» τονίζεται στην ερώτηση.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνουν συνεχώς ότι η χρηματοδότηση του ΕΣΥ είναι απρόσκοπτη και η κάλυψη των επιπλέον αναγκών της πανδημίας είναι διασφαλισμένη, «δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση αλλά επιδείνωση των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων» τονίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτά τον υπουργό Υγείας πού οφείλεται η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ και γιατί τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν αποπληρώνονται ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νοσοκομεία έχουν ενισχυθεί με συμπληρωματική επιχορήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τέλος, εάν η πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των διοικήσεων των νοσοκομείων και αν ναι, πότε θα προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης του έργου των διοικητών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Στοιχείο - «κλειδί» οδηγεί στην εξιχνίαση - Με ελικόπτερο έφεραν τον σύζυγο της Καρολάιν