ΥΓΕΙΑ

Αποφασίζουν οι φαρμακοποιοί για τα self-test – Ποιοι υποχρεούνται σε έλεγχο

SELF TEST
INTIME NEWS

Συνεδριάζει το μεσημέρι της Τρίτης (22/06/2021) ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), για να αποφασίσει εάν θα συνεχιστεί από τα φαρμακεία η διάθεση των δωρεάν self-test για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το αίτημα αυτό κατέθεσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση, την προηγούμενη εβδομάδα. Ο ΠΦΣ υποδέχτηκε το αίτημα κατ΄αρχήν θετικά, η οριστική απόφαση όμως θα προκύψει από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ. Για την καλύτερη και ομαλότερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και των φαρμακειών, ζητήθηκε από τον ΠΦΣ να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self-test σε κάθε δικαιούχο.

Υπενθυμίζεται ότι δύο φαρμακευτικοί σύλλογοι, της Αχαΐας και της Αττικής είχαν απορρίψει την παράταση της διάθεσης των δωρεάν self-test από τα φαρμακεία τους. Τα τεστ για το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου, αφορούν στις ομάδες των δικαιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των νέων 18-30 ετών, εξαιρουμένων όλων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, ισχύει η υποχρέωση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους εργαζόμενους, έως και 24 ώρες προ της φυσικής του παρουσίας στο χώρο εργασίας. Το self test διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Όταν μεσολαβεί διαστήματα με εξ αποστάσεως εργασία ή νόμιμης άδειας, ο επόμενος υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος τοποθετείται χρονικά έως και 24 ώρες πριν από την ανάληψη της επόμενης υπηρεσίας με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας.

Εάν το αποτέλεσμα self-test είναι αρνητικό, εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος, η οποία αποτελεί το νόμιμο αποδεικτικό για την προσέλευση των εργαζομένων στον χώρο εργασίας. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα δήλωση του θετικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι εκτυπώνουν ή φέρουν σε ηλεκτρονική μορφή. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, πρέπει εντός 24 ωρών να γίνει δωρεάν επαναληπτικός έλεγχος (rapid test ή PCR test) σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ή σε ιδιωτική δομή με επιβάρυνση είτε του εργοδότη είτε του εργαζόμενου. Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, θα πρέπει παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, ακολουθώντας τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Έφτασε με αποδοκιμασίες στην Ευελπίδων ο συζυγοκτόνος