ΥΓΕΙΑ

Μάσκα για τον κορονοϊό: Πού και πότε τη φοράμε – Τα μέτρα και η «κοινή λογική»

Μάσκα
ΙΝΤΙΜΕ

Νέες διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας και πού είναι υποχρεωτική η χρήση της έδωσαν Νίκος Χαρδαλιάς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης

Ειδική αναφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και τις συστάσεις και οδηγίες της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας έκαναν Νίκος Χαρδαλιάς, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού κάνοντας επίκληση και στην «κοινή λογική».

«Η μάσκα είναι από τα βασικότερα μέτρα προστασίας μας. Η Επιτροπή μας σαφώς έχει τονίσει ότι με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνουμε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις αλλά και σε όλους τους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός» είπε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Όπως διευκρίνισε «η ορθή χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, όπως είναι οι εργασιακοί χώροι, τα καταστήματα, οι εκκλησίες, αλλά και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες».

«Επίσης φοράμε σχολιαστικά τη μάσκα μας σε όλες τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μάσκα συνιστάται επίσης σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει οποιοσδήποτε συνωστισμός, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική» συμπλήρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

«Φοράμε μάσκα όχι μόνο σε συναυλίες, σε γήπεδα ή σε παραστάσεις, αλλά ακόμα και όταν περπατάμε σε πολυσύχναστους δρόμους. Νομίζω είναι αυτονόητο ότι το περπάτημα σε έναν μη εμπορικό δρόμο ή στην εξοχή, δεν έχει τον ίδιο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, με το να περπατάμε σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο την ώρα που λειτουργούν τα εμπορικά μαγαζιά ή όπου αλλού παρατηρείται έντονος συνωστισμός για οποιοδήποτε άλλο λόγο» πρόσθεσε η ίδια.

Όπως εξήγησε «ακόμα και κατά τη μετάβασή μας στα εστιατόρια, στην εστίαση, στους χώρους ψυχαγωγίας, φοράμε μάσκα. Το ίδιο κάνουμε και στην αποχώρησή μας. Προφανώς βγάζουμε τη μάσκα όταν καθόμαστε στο τραπέζι με την παρέα μας για να φάμε. Μάσκα μπορούμε να μη φοράμε σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, ή όταν περπατάμε σε ένα ήσυχο μέρος μαζί με φίλους μας με τους οποίους συναντιόμαστε έτσι και αλλιώς».

«Φέτος το καλοκαίρι η μάσκα θα είναι μέσα στην τσάντα μας, μαζί με τα απαραίτητα, το πορτοφόλι, το κινητό μας και θα αποτελεί ένα μόνιμο αξεσουάρ που οφείλουμε να το έχουμε πάντα μαζί μας» κατέληξε για το θέμα η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Απλώς πρέπει να χρησιμοποιούμε λίγο και την κοινή μας λογική. Όπως λέγαμε και το χειμώνα, όταν κάνεις τζόκινγκ ή όταν περπατάς με γρήγορο ρυθμό δεν χρειάζεται να φοράς τη μάσκα. Κοινή λογική είναι αυτό. Πάντα πρέπει να έχεις τη μάσκα μαζί σου γιατί εκεί που περπατάς στο δρόμο και περνάς καλά μπορεί ξαφνικά να δεις κάποιος γνωστό σου και να αρχίσεις να μιλάς. Εκεί θα βάλεις τη μάσκα πάλι» συνέχισε η ίδια.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι «σε όλα τα ταξίδια με πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία όπως και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η μάσκα».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε, τέλος, ότι «ο εμβολιασμένος προσφέρει πολύ περισσότερο στον έλεγχο της επιδημίας από ότι κάποιος που φοράει μάσκα. Απλά το λέω για να μην έχουμε την εντύπωση ότι η μάσκα υποκαθιστά τον εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός δεν αποκαθίσταται από ο,τιδήποτε αυτή τη στιγμή και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκαια: «Πάγωσε» όλη η Ελλάδα - Η στιγμή της τραγωδίας και το μεγαλείο ψυχής των γονιών της 6χρονης