ΥΓΕΙΑ

Έρευνα για τον κορονοϊό: 1 στους 3 Αμερικανούς που νόσησε υπέφερε από long covid

Long covid
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς με long covid έχουν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα της Covid-19 δύο μήνες μετά την πρώτη φορά που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό
AP

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς με long covid έχουν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα της Covid-19 δύο μήνες μετά την πρώτη φορά που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Από long COVID υπέφεραν ένας στους τρεις που νόσησαν με κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα σε κατοίκου του Λονγκ Μπιτς των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψη λοιμώξεων (CDC) που φέρνουν στη δημοσιότητα οι Los Angeles Times.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι ασθενείς με long covid έχουν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα της Covid-19 δύο μήνες μετά την πρώτη φορά που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Οι αριθμοί των ασθενών με long COVID ήταν, μάλιστα, πιο αυξημένοι ανάμεσα στους άνω των 40, στις γυναίκες και σε όσους είχαν υποκείμενα νοσήματα.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 336 ενηλίκων από το Λονγκ Μπιτς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό το 2020 πριν, δηλαδή, την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα κορονοϊού δύο μήνες μετά το αρχικό θετικό τεστ. Κόπωση ανέφερε το 17%, δυσκολίες στην αναπνοή και απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης ανέφερε το 13% και επίμονους μυικούς πόνους ανέφερε το 11%.

Οι συντάκτες της έρευνας τονίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς θα βοηθήσουν τους ειδικούς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προτεραιοποίηση των μέτρων πρόληψης και των στρατηγικών θεραπείας για πληθυσμούς που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν με long COVID.

«Χρειάζεται, πάντως, περαιτέρω έρευνα και για μεγαλύτερη χρονική περίοδο» τονίζεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εβδομαδιαία έκθεση θνησιμότητας του CDC.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ο εμβολιασμός όχι μόνο μειώνει την πιθανότητα νόσησης από κορονοϊό αλλά πιθανότατα μειώνει και τις πιθανότητες να έχει κάποιος εμβολιασμένος συμπτώματα long COVID αν τυχόν νοσήσει.

«Αν ο ιό δεν μπορεί να πάρει τον έλεγχο του σώματός σου, αν δεν μπορεί να μπει στο σύστημά σου και δεν μπορεί να αντιγράφεται, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε ένα σημείο να έχει κάποιος μακροχρόνια συμπτώματα» δήλωσε η διευθύντρια των υπηρεσιών υγείας της επαρχίας του Λος Άντζελες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συνεπιμέλεια: Απόφαση «σταθμός» από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας - Διέταξε την επιστροφή παιδιών στο νησί

Κοινωνικό Τιμολόγιο ΔΕΗ: Άρχισαν οι αιτήσεις - Τα έξι βήματα για να δείτε εάν είστε δικαιούχοι

Γλυκά Νερά: Ραγδαίες εξελίξεις - «Μίλησαν» κινητά και η κάμερα στο σαλόνι