ΥΓΕΙΑ

Στα «κάγκελα» εργαστήρια, πολυιατρεία και φυσικοθεραπευτές για το clawback

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Καθοριστικός ο ρόλος της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

«Άδικο και απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) το μέτρο του clawback, το οποίο απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και πολυιατρείων, σε μία κρίσιμη περίοδο που οι φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. 

«Τα ποσοστά του clawback ανά είδος εξέτασης για τον μήνα Ιούνιο, όπως διαμορφώθηκαν με βάση την υποβληθείσα δαπάνη, απειλούν να τινάξουν στον αέρα τους φορείς. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αναστολή από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, γι' αυτά τα υπέρογκα ποσοστά επιστροφής που στην πλειοψηφία των εξετάσεων, φτάνει στο 46%. Μάλιστα, όταν αθροιστούν με το clawback του 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 -και συνυπολογίζοντας και την παρακράτηση φόρου- θα παρακρατείται τελικώς πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις» επισημαίνει ο ΙΣΑ.

«Έχουμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, τον καθοριστικό ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και η χώρα μας. Η ΠΦΥ αποτελεί βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας και θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για να ενισχυθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ιατρείων της γειτονιάς, για να μην παραδοθεί η υγεία του πολίτη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Το ποτήρι ξεχείλισε» και για τους φυσικοθεραπευτές

Για πιθανή αναστολή παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης.

Η κοινοποίηση του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές της προκαταβολικής είσπραξης του clawback του Ιουνίου 2021, που ανέρχεται στο 19,18%, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον κλάδο. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, προσθέτοντας τη δόση για το clawback 2018-2019, την προκαταβολική είσπραξη του clawback 2021 και το φόρο, ένας φυσικοθεραπευτής θα εισπράξει στην τσέπη λιγότερα από τα μισά από αυτά που δούλεψε όλο το μήνα.

Όπως σημειώνει ο ΠΣΦ, παρά την υπόσχεση του Υπουργού Υγείας και της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ για την επαναφορά της περικοπής των 2.000.000 ευρώ, έτσι ώστε να επιστρέψει η επιτρεπόμενη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ στα επίπεδα του 2020 (71.000.000 ευρώ), ο προϋπολογισμός αυτός δεν επαρκεί και υπολείπεται αρκετά των πραγματικών αναγκών, οι οποίες διογκώθηκαν φέτος, λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας.

Σήμερα, με τις προστιθέμενες επιστροφές του clawback (2018, 2019, 2020 και 2021) συν το 20% του φόρου, η επιστροφή αγγίζει στο 50% των δεδουλευμένων. «Κάθε μήνας που παρέρχεται χωρίς να επιλυθεί το πρόβλημα, προσθέτει χρέος στις πλάτες των συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών. Καθώς τα μέλη του ΠΣΦ ψηφίζουν για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι διοίκηση που θα προκύψει την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά την πιθανότητα αναστολής παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογράψει ο ΠΣΦ με τον ΕΟΠΥΥ» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πέτρος Λυμπερίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Ξύπνησε» ο 6χρονος Φώτης: Τα δάκρυά του και το πρώτο που ζήτησε από τους γιατρούς

Linda Evangelista: Στο πλευρό της διάσημα μοντέλα μετά την παραμόρφωσή της - Μπράβο για το κουράγιο

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης