ΥΓΕΙΑ

Για ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα λόγω υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, προειδοποιεί ο ΣΕΙΒ

ΕΟΠΥΥ
Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς.
INTIME NEWS

Με «μαθηματική ακρίβεια» οδηγούμαστε σε ελλείψεις απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ). Αιτία είναι το διαρκώς διογκούμενο clawback στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, που πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αναφέρει ο Σύνδεσμος. 

Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παρότι γνωρίζει μέσω της ΗΔΙΚΑ τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων, και οι οποίοι θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά, στατιστικά, δημοσιογραφικά στοιχεία καθώς και δημοσιευμένες μελέτες.

Ενδεικτικό της αυθαίρετης διαδικασίας διαμόρφωσης και κατανομής των προϋπολογισμών είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζονται στα ποσοστά του clawback ανά κατηγορία δαπανών, υποστηρίζει ο Σύνδεσμος. Επίσης, προκύπτουν τεράστιες υπερβάσεις σε κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, των οποίων το πλήθος είναι δεδομένο και γνωστό στον Οργανισμό και αφορούν σε θεραπείες που γνωματεύονται από αναγνωρισμένα κέντρα και εγκρίνονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης.

Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις εταιρείες από την σώρευση του clawback των προηγούμενων ετών, επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα clawback, όταν το συνολικό ποσό του clawback επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη, είναι άγνωστο, επισημαίνει ο ΣΕΙΒ.

«Απόρροια των ανωτέρω είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των μελών του ΣΕΙΒ και η εξάντληση της απαραίτητης ρευστότητας των επιχειρήσεων για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, προκαλώντας προβλήματα στην αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς και υποστήριξη των ασθενών. Ορατός, επομένως, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης των ως άνω προϊόντων που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και προορίζονται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού» προειδοποιεί.

Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, ο ΣΕΙΒ ζητά από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, να διορθωθούν οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, με προσαρμογή σε πραγματικά στοιχεία, καθώς και να αποσυρθεί η προείσπραξη 70% του clawback.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Σήμερα η κηδεία της άτυχης Δώρας – Ο 40χρονος την παρακολουθούσε μια ημέρα πριν τη δολοφονία

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Ραγδαίες εξελίξεις – Ένταλμα σύλληψης για τον σύντροφό της από το FBI

Εξαδάκτυλος στο Newsbomb.gr για Βόρεια Ελλάδα: Εμβολιασμός ή θα διδαχθούμε πολύ ακριβά τις συνέπειες