ΥΓΕΙΑ

Ογκολογική περίθαλψη: Το 90% των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων αναβλήθηκε μέσα στην πανδημία

Ακτινοθεραπεία
Στη χώρα μας, μόνο 7 από τις 13 περιφέρειες έχουν τη δυνατότητα συνεδριών ακτινοθεραπείας.
INTIME NEWS

Επιδείνωση των προβλημάτων στην παροχή φροντίδας υγείας που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς, όπως καθυστερήσεις στη διάγνωση και την έναρξη της θεραπείας και καθυστερήσεις στις ακτινοθεραπείες, διαπιστώνουν δύο μελέτες που παρουσίασε την Πέμπτη (07/10/2021) η πλατφόρμα διαλόγου All.Can Greece.

Οι δύο μελέτες που εκπονήθηκαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, από το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έχουν ως στόχο, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά δεδομένα του συστήματος υγείας, τα αποτελέσματα ερευνών μεταξύ ογκολογικών ασθενών, πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία να εντοπίσουν και να καταγράψουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, προκαλώντας καθυστερήσεις, αναμονές και γενική δυσλειτουργία στην ογκολογική περίθαλψη της χώρας μας.

Και στις δύο μελέτες συνεκτιμήθηκε η επίδραση που είχε η περίοδος της πανδημίας του κορονοϊού, από την άνοιξη του 2020, η οποία επιδείνωσε σημαντικά τις συνθήκες για τους ασθενείς. Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ογκολογικοί ασθενείς και πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, συνέχισαν να υπάρχουν ή και επιδεινώθηκαν κατά την πρώτη φάση της. Και ενώ όλοι περίμεναν, ότι η εμπειρία διαχείρισης των προβλημάτων στην παροχή φροντίδας υγείας κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος θα επίλυε τις αρρυθμίες κατά το δεύτερο και τρίτο κύμα, η πραγματικότητα τους διέψευσε.

Έτσι, ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό (13%) κρίνει αποτελεσματικές τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά το 2ο και 3ο κύμα της πανδημίας σε σχέση με το 64% κατά το 1ο κύμα. Μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε:

• ματαίωση ή αναβολή για το 90% περίπου των επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων

• μεγάλες καθυστερήσεις στις διαγνωστικές απεικονίσεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις

• μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

• πρωτοφανείς ελλείψεις αναλώσιμων υλικών

• διακοπή ή τροποποίηση των περισσότερων τύπων αντικαρκινικής θεραπείας

• μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές προγραμματισμένων ραντεβού

• εμφάνιση μορφών καρκίνου σε προχωρημένα στάδια

• διακοπή προγραμμάτων πρόληψης και προ-συμπτωματικών ελέγχων.

Ειδικότερα, η μελέτη για τις καθυστερήσεις στην έναρξη ακτινοθεραπειών ασθενών με καρκίνο, έχει ως στόχο για να καταδείξει τον σημαντικό ρόλο της ακτινοθεραπείας στην επίτευξη υψηλής ποιότητας θεραπείας του καρκίνου και τις συνέπειες των αλλαγών που επήλθαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τη λεπτομερή χαρτογράφηση του ακτινοθεραπευτικού εξοπλισμού στην Ελλάδα καθώς και τις οικονομικές διαστάσεις των δαπανών αποζημίωσης τους:

• η Ελλάδα διαθέτει 56 μηχανήματα (32 δημόσια-24 ιδιωτικά), υπολειπόμενη του ευρωπαϊκού «στόχου» των 7 μηχανήματων ανά εκατομμύριο κατοίκων, πολλά εκ των οποίων χρήζουν αντικατάστασης λόγω παλαιότητας

• παρατηρείται σοβαρή υποστελέχωση σε ειδικευμένο προσωπικό (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), η οποία αποτελεί έναν από τους λόγους που ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η ακτινοθεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για περισσότερο από το 60% των ασθενών με καρκίνο, αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα εκτιμάται γύρω στο 30% με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να είναι αναγκασμένο να πληρώνει για ακριβότερες θεραπείες οι οποίες είναι λιγότερο αποτελεσματικές

• καταγράφεται έντονη αυξητική τάση στο συνολικό πλήθος των συνεδριών και αντίστοιχη αυξητική τάση και στο σύνολο της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ

• στη χώρα μας, μόνο 7 από τις 13 περιφέρειες έχουν την δυνατότητα συνεδριών ακτινοθεραπείας, με τις υπηρεσίες να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό συγκεντρωμένες κυρίως στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη

• η συνολική δημόσια δαπάνη αποζημίωσης υπηρεσιών ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα αυξήθηκε από 18 εκατ. ευρώ το 2013 σε 27 το 2020, ενώ η αντίστοιχη ιδιωτική παρουσίασε μικρότερη αύξηση (από 18 εκατ. το 2013 σε 24 το 2020).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάθηκαν ή καθυστέρησαν προσυμπτωματικές εξετάσεις, εξετάσεις παρακολούθησης, θεραπείες ογκολογικών ασθενών, συνεδρίες ακτινοθεραπείας, αλλά και ογκολογικά χειρουργεία. «Για πρώτη φορά τώρα, μέσω των αποτελεσμάτων των δύο μελετών, έχουμε μια εικόνα για τον βαθμό στον οποίο έγινε αυτό. Επιπλέον, η πανδημία μας έδειξε ότι όταν όλοι δουλέψουμε μαζί για να πετύχουμε ένα κοινό στόχο, θαύματα μπορούν να συμβούν. Ο στόχος την επόμενη μέρα της πανδημίας, θα πρέπει να είναι η νίκη μας ενάντια στον καρκίνο, εξασφαλίζοντας το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και τη θέληση», δήλωσε η Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Παθολόγων Ογκολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Ο Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ), ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της πανδημίας, εκτιμάται ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο παγκοσμίως αναβλήθηκαν ως συνέπεια των αναγκών νοσηλείας Covid-19 ασθενών και της έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σε πολλές χώρες κατέστη αναγκαία η διαλογή ογκολογικών χειρουργικών ασθενών, ενώ παρατηρήθηκε προσέλευση ασθενών σε προχωρημένα στάδια καρκίνου, με συνέπεια την αδυναμία ριζικής χειρουργικής αντιμετώπισής τους, καθώς οι ασθενείς αμελούσαν τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τέλος μέτρων για σούπερ μάρκετ και λιανεμπόριο - Μόνο με εμβολιασμένους θέατρα, κινηματογράφοι

Έκτακτο μέρισμα: Ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικο «μποναμά» - Πόσα χρήματα θα πάρουν

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης! Σηκώθηκε κι έφυγε από την εκπομπή ενώ ήταν στον «αέρα»