ΥΓΕΙΑ

Επείγουσα έκκληση ECDC: Πάρτε άμεσα μέτρα κατά της αναζωπύρωσης της πανδημίας

Μέτρα κατά της covid-19
Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση
INTIME NEWS/ ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για πολύ υψηλή επιβάρυνση των υγειονομικών συστημάτων από την πανδημία του κορονοϊού, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Για το λόγο αυτό, το ECDC απευθύνει έκκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε να λάβουν «επειγόντως» μέτρα απέναντι στην αναζωπύρωση της πανδημίας στην Ευρώπη.

Σε μήνυμά της η επικεφαλής του ECDC, Άντρεα Αμον δηλώνει, επίσης, ότι η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19 θα πρέπει να εξετασθεί για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών, σε μία σημαντική αλλαγή του πρωτοκόλλου. Το ECDC καλεί σε αύξηση του γενικού επιπέδου του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως στις πιο χώρες, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στην πορεία προς την ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Moντέλα πρόβλεψης που εξετάζουν τη χορήγηση εμβολίου (συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων «πρόσθετης δόσης» και «αναμνηστικών» εμβολίων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την εξασθένηση της ανοσίας μετά το εμβόλιο, τον εμβολιασμό παιδιών, τη φυσική ανοσία και τα ποσοστά επαφής με τον πληθυσμό, δείχνουν ότι η πιθανή επιβάρυνση του κινδύνου ασθένειας στην ΕΕ/ΕΟΧ από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται να είναι πολύ υψηλή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, εκτός εάν εφαρμοστούν τώρα μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με συνεχείς προσπάθειες για την αύξηση του εμβολιασμού στο συνολικό πληθυσμό.

Αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των εισαγωγών στις ΜΕΘ παρατηρήθηκαν τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μετά από μια περίοδο πτώσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Αυτό σχετίζεται με την κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα (B.1.617.2) στο πλαίσιο του ανεπαρκούς ποσοστού εμβολιασμών και της εκτεταμένης χαλάρωσης των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων. Ενώ η επιβάρυνση από την COVID-19 είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες χώρες που παρουσιάζουν χαμηλό εμβολιασμό, υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης επιβάρυνσης ακόμη και μεταξύ των χωρών με υψηλότερα ποσοστά. Η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα που αντισταθμίζει τη μείωση της μετάδοσης, που επιτυγχάνεται με την τρέχουσα ανάπτυξη εμβολιασμού στην ΕΕ/ΕΟΧ.

Μέχρι σήμερα, το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ/ΕΟΧ έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19. Ο συνολικός ρυθμός εβδομαδιαίας αύξησης της απορρόφησης εμβολίων στην ΕΕ/ΕΟΧ επιβραδύνεται και οφείλεται κυρίως στη διάδοση σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Τέσσερις χώρες εξακολουθούν να αναφέρουν λιγότερο από το 50% πλήρους εμβολιασμού στον συνολικό πληθυσμό. Ο εμβολιασμός συνεχίζει να αποτρέπει με επιτυχία τους θανάτους, να μειώνει τις νοσηλείες και τη μετάδοση στην ΕΕ/ΕΟΧ, παρά την εμφάνιση και τη συνεχιζόμενη κυριαρχία της παραλλαγής Δέλτα, η οποία είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή, Άλφα (B.1.1.7).

Τα διαθέσιμα στοιχεία από το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνουν σημαντική αύξηση της προστασίας από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες μετά από αναμνηστική δόση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες βραχυπρόθεσμα. Όλες οι χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση εμβολιασμού «πρόσθετης δόσης» (για την καλύτερη προστασία των ατόμων που εμφανίζουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση στο αρχικό πρόγραμμα) και «ενισχυτικού» εμβολιασμού (για τη βελτίωση της προστασίας σε άτομα για τα οποία η ανοσία μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Οι τελευταίες στιγμές 6χρονου που δολοφόνησαν οι γονείς του - «Κανείς δεν με αγαπάει»

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος: Πώς σχολίασε την απόφαση του φίλου του, Άρη Σερβετάλη (video)

Θλίψη στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Πέθανε ο Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Ουζούνης