ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Μείωση στις νέες διαγνώσεις στο φόντο της covid-19

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Μείωση στις νέες διαγνώσεις στο φόντο της covid-19
Η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σηματοδοτεί η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις του HIV στη χώρα μας, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2021. Ωστόσο, η μείωση αυτή θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. 

Η εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων θα είναι εφικτή, αφού ολοκληρωθεί η αποστολή των δηλώσεων από τους υγειονομικούς φορείς της χώρας μέχρι το τέλος του έτους και επίσης πρέπει να εκτιμηθεί κατά πόσο η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει την έγκαιρη διάγνωση νέων περιστατικών.

Σύμφωνα με τον καταρράκτη των σταδίων φροντίδας των ατόμων που ζουν με τον ιό HIV στην Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε βάσει των τελευταίων δεδομένων του ΕΟΔΥ, τo 81% των ατόμων τα οποία έχουν διαγνωσθεί και ζουν με HIV στη χώρα μας έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή.

Για τα περιστατικά που διαγνώστηκαν το 2020, ο μέσος χρόνος έναρξης αγωγής από τη διάγνωση έχει μειωθεί σε, περίπου, 54 ημέρες. Η έγκαιρη έναρξη θεραπείας αποτελεί εκτός από θεραπευτική στρατηγική, και στρατηγική πρόληψης, καθώς η αποτελεσματική αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Μάλιστα, τα άτομα υπό αγωγή με μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, δεν μεταδίδουν τον HIV.

Πάντως, παρά τη σταδιακή μείωση των διαγνώσεων, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στους χρήστες ενέσιμων εξαρτησιογόνων ουσιών παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν το 2011, όταν καταγράφηκε επιδημική έκρηξη στη συγκεκριμένη ομάδα. Σταδιακή μείωση των νέων διαγνώσεων καταγράφεται, επίσης, στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες (ΑΣΑ), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 91%, τα άτομα της συγκεκριμένης ομάδας έχουν λάβει αντιρετροϊκή αγωγή.

Η πανδημία δυσκόλεψε τη φροντίδα των ατόμων με HIV

Το προσωπικό των Μονάδων Λοιμώξεων στα νοσοκομεία της χώρας, κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη φροντίδα των ατόμων που ζουν με HIV και λαμβάνουν αγωγή.

Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.), σε 12 Μονάδες, το υγειονομικό προσωπικό και ιδίως οι γιατροί διαθέτουν πάνω από το 75% του χρόνου τους στη φροντίδα ασθενών με COVID. Επίσης, καταγράφεται μείωση των επισκέψεων, μείωση των εργαστηριακών εξετάσεων, μείωση της παρακολούθησης για τις συννοσηρότητες των ασθενών με HIV. Επίσης, 8 στις 12 Μονάδες παρατήρησαν επιδείνωση της ψυχικής υγείας των ασθενών τους, ενώ καταγράφηκε και χειρότερη συμμόρφωση στην αγωγή.

Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, η υποστήριξη των Μονάδων Λοιμώξεων με υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό προβάλλει ως επιτακτική και άμεση ανάγκη για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) και οι μετανάστες. Ειδικότερα για τους ΧΕΝ, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, η διασφάλιση της διασύνδεσής τους με τις Μονάδες Λοιμώξεων, η παραμονή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση, καθώς και η προώθηση του ελέγχου για HIV μεταξύ αυτών. Επιπλέον, επιβάλλεται η διατήρηση και περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων παρέμβασης και μείωσης της βλάβης, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της έλλειψης σταθερού καταλύματος και των διακρίσεων.

Κοινωνικό στίγμα

Ως προς το στόχο της εξάλειψης του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού, τα στοιχεία είναι μάλλον απογοητευτικά για τη χώρα μας. Φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει η σωστή ενημέρωση του κοινού, καθώς παρατηρείται υψηλό ποσοστό άγνοιας ακόμα και για τον τρόπο μετάδοσης του HIV. Αυτό μαρτυρούν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (E.E.M.A.A.) και παρουσιάστηκαν στο 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 29% απάντησε ότι τα άτομα με HIV αποτελούν κίνδυνο για την κοινωνία, το 28% ότι δεν μπορούν να εργασθούν σε κανονικές δουλειές και το 20%-25% ότι δεν επιθυμούν φιλικές σχέσεις μαζί τους. Το 24% πιστεύει ότι ο ιός μεταδίδεται με το τσίμπημα εντόμων, ενώ το 30% ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει από κοινή χρήση αντικειμένων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πραγματοποιεί εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου (15:00-21:00), στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, που θα βρίσκεται στο Γκάζι – Σταθμός Μετρό Κεραμεικός, εξειδικευμένο προσωπικό θα παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον HIV, με στόχο την προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων που ζουν με τον HIV καθώς και την αντιμετώπιση του κοινωνικού στίγματος.

Επίσης, σήμερα ολοκληρώνεται η έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με τίτλο «Ιστορίες στο κόκκινο», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, παράλληλα με τις εργασίες του 33ου συνεδρίου της. Στην έκθεση συμμετέχουν διακεκριμένοι φωτογράφοι (Αναστασία Βουτυροπούλου, Γιάννης Δρακουλίδης, Κωνσταντίνος Πίττας, Σπύρος Στάβερης, Κωστής Φωκάς), ενώ την επιμέλεια έχουν ο Ν. Παΐσιος και οι συνεργάτες του (Σιβύλλα Αναγνωστοπούλου, Ελευθερία Γκούφα, Λεωνίδας Κουργιαντάκης από το Μουσείο Μπενάκη).

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Κερατσίνι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το θάνατο της 8χρονης – Το ύποπτο ΙΧ και τα ερωτήματα

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη