ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: Πρώτος θάνατος ασθενούς με πυρετό Lassa – Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού

Βρετανία νεκρός Lassa
Νεκρός από τον πυρετό Lassa
Associated Press/Matt Dunham

Βρετανία: Ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος ασθενού με πυρετό Lassa.

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας τέθηκαν σε επιφυλακή, γιατί εντοπίστηκαν κρούσματα του θανατηφόρου αιμορραγικού πυρετού Lassa με τον πρώτο θάνατο να καταγράφεται ήδη, μετά από μία δεκαετία που καταγράφηκε η τελευταία περίπτωση στη χώρα.

Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις ατόμων από την ίδια οικογένεια, που ταξίδεψαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τη Δυτική Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και υπάρχει συνεχές ξέσπασμα.

Σύμφωνα με την telegraph.co.uk, μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί τα δύο κρούσματα και νοσηλεύονται σε ειδική ασφαλή μονάδα μολυσματικών ασθενειών στο Royal Free Hospital, ενώ το τρίτο θεωρείται ύποπτο και νοσηλεύεται στο Bedfordshire Hospitals Trust.

Μια τρίτη «πιθανή περίπτωση» βρίσκεται επίσης υπό διερεύνηση και νοσηλεύεται στο Bedfordshire Hospitals NHS Foundation Trust, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA). Πρόκειται για κρούσματα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Το ένα από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είχε αναρρώσει και το άλλο θα λάβει εξειδικευμένη φροντίδα στο Royal Free London NHS Foundation Trust, ανέφερε χθεσινή ανακοίνωση δίχως σήμερα να υπάρχει κάτι νεότερο για την τύχη του.

Σημειώνεται, πως μόνο 10 περιπτώσεις της ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά έχουν καταγραφεί συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα πιο πρόσφατα κρούσματα να είναι τα πρώτα από το 2009.

Τα συμπτώματα

Όσοι νοσούν από τον πυρετό Lassa εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκό πόνο, διάρροια και εμετό.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τον κόλπο, το στόμα ή τη μύτη και έντονο πρήξιμο του προσώπου.

Ετησίως καταγράφονται 100.000 περιπτώσεις στη Δυτική Αφρική με μέσο όρο 5.000 θανάτους. Αλλά περίπου το 80% των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικές και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πόσο διαδεδομένη είναι η ασθένεια.

Τι είναι ο πυρετός Lassa

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει την ασθένεια ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα με παθογόνους ιούς, που χρήζουν προτεραιότητας, όπως ο Έμπολα και ο δάγκειος πυρετός.

Ο πυρετός Lassa είναι μια οξεία ιογενής αιμορραγική ασθένεια, παρόμοια με τον Έμπολα, και οι άνθρωποι μολύνονται μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή άλλα είδη που έχουν μολυνθεί με ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω των σωματικών υγρών.

Τρόποι αντιμετώπισης

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο, αλλά αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα, δύο μπήκαν σε δοκιμές φάσης, το πρώτο το 2019, ενώ με το δεύτερο διεξάγονται από το 2021 δοκιμές σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Χεντ, ανώτερο ερευνητής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ο ιός «δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο πολλά άλλα παθογόνα. Ο αριθμός αναπαραγωγής (R) εκτιμάται μεταξύ 1,0 και 1,6. Για σύγκριση, ο κορονοϊός που ξεκίνησε την πανδημία είχε R περίπου 3 και ο αριθμός R για την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον είναι πιθανώς περίπου 12».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.