ΥΓΕΙΑ

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν πρέπει «να πετάμε χαρταετό» για την πανδημία – Το παράδειγμα της χολέρας

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν πρέπει «να πετάμε χαρταετό» για την πανδημία – Το παράδειγμα της χολέρας
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του εξηγεί γιατί η «ενδημικότητα» για τον κορονοϊο δεν σημαίνει «πετάμε χαρταετό» με την πανδημία
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του εξηγεί γιατί η «ενδημικότητα» για τον κορονοϊο δεν σημαίνει «πετάμε χαρταετό» με την πανδημία

Την δική του άποψη σχετικά με τον όρο ενδημικότητα για τον κορονοϊό και το αν αυτό θα πρέπει να φέρει χαλαρότητα απέναντι στην covid-19 μεταφέρει με ανάρτησή του ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ενδημικότητα «σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα "πετάμε χαρταετό". Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία». «Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας» προσθέτει το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Προκειμένου, δε, να δώσει ένα παράδειγμα χρησιμοποιεί αυτό της χολέρας αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πανδημία «που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως».

«Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους. Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τον κορονοϊο

Θα συμφωνήσω με την κριτική που δέχονται όσοι μιλάνε ελαφρά τη καρδία περί "ενδημικότητας". "Ενδημικό" στην επιδημιολογία σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτόματα "πετάμε χαρταετό". Ούτε σημαίνει ότι λήγει η πανδημία. Πανδημία και ενδημικότητα δεν είναι αμοιβαία αποκλειόμενοι όροι.

Σημαίνει ότι ο ιός θα παραμείνει οπότε θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις συνέπειές του με εμβόλια, θεραπείες και βελτιωμένους κανόνες υγιεινής που θα πρέπει να επηρεάζουν όσο το δυνατόν λιγότερο την κανονικότητά μας.

Παράδειγμα πανδημίας που δεν έληξε εδώ και 60 χρόνια και έχει ενδημικότητα συγχρόνως είναι η Χολέρα. Επειδή στον "αναπτυγμένο κόσμο" δεν μας απασχολεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που υποφέρει από αυτή την πανδημία που δεν έληξε ποτέ.

Να θυμίσω λοιπόν ότι η χολέρα από τον 19ο αιώνα έχει κάνει 6 πανδημικά κύματα από την αρχική πηγή της στο Δέλτα του Γάγγη στην Ινδία σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους.

Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΧΟΛΕΡΑΣ ξεκίνησε στην Νότια Ασία το 1961, έφτασε στην Αφρική το 1971 και στην Αμερική το 1991. Η χολέρα είναι τώρα ΕΝΔΗΜΙΚΗ σε πολλές χώρες. (πηγή WHO)

Σχετικά με την εξέλιξη της παθογένειας, σύμφωνα με μελέτη του PNAS η πηγή της τρέχουσας 7ης πανδημία της χολέρας ήταν ένα μη παθογόνο στέλεχος από την Μέση Ανατολή που κατέληξε να γίνει παθογόνο


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιγμα στον τουρισμό και άρση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους – Οι αλλαγές που εξετάζονται

Θεοδωρίδου: Επαναληπτική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις