ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί είναι 1.000 φορές πιο επικίνδυνος ένας υπερμεταδότης με μετάλλαξη Όμικρον

Κορονοϊός: Γιατί είναι 1.000 φορές πιο επικίνδυνος ένας υπερμεταδότης με μετάλλαξη Όμικρον
Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα ήρθε στο προσκήνιο.
Intime News / Φωτογραφία αρχείου

Κορονοϊός: Ένας υπερμεταδότης με Όμικρον μπορεί να αποβάλλει έως 1.000 φορές περισσότερο κορονοϊό από έναν με Άλφα ή Δέλτα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι ένας υπερμεταδότης που έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, μπορεί να αποβάλλει γύρω του έως και 1.000 περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με τους φορείς των παραλλαγών Άλφα και Δέλτα του ιού.

Συγκεκριμένα όσοι μολύνθηκαν από τις μεταδοτικές παραλλαγές Άλφα, Δέλτα και Όμικρον, αποβάλλουν σημαντικά περισσότερο κορονοϊό στο περιβάλλον τους, σε σχέση με τους φορείς άλλων παραλλαγών (αρχική Γουχάν, Βήτα, Γάμμα). Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσοι κόλλησαν κορονοϊό μετά τον εμβολιασμό τους (ακόμη και μετά από αναμνηστική δόση), συνεχίζουν να αποβάλλουν τον ιό στον αέρα, άρα να είναι μεταδοτικοί.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Ντόναλντ Μίλτον της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν υπάρχει ακόμη κανονική δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με το «Nature», μελέτησαν 93 ανθρώπους με κορονοϊό (διάφορες παραλλαγές), εμβολιασμένους και μη.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν επί 30 λεπτά να μιλάνε, να φωνάζουν, να βήχουν ή να φταρνίζονται μπροστά σε μια συσκευή που συνέλεγε και μετρούσε τα σωματίδια του κορονοϊού που εξέρχονταν από τον οργανισμό τους. Ένας άνθρωπος με Όμικρον, που χαρακτηρίστηκε «υπερμεταδότης» βρέθηκε να αποβάλλει περίπου 1.000 φορές περισσότερο ιικό RNA σε σχέση με το μέγιστο επίπεδο που απέβαλαν όσοι είχαν μολυνθεί από Άλφα ή Δέλτα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αιτία αυτών των διαφορών παραμένει εν πολλοίς ένα μυστήριο, αλλά λογικά σχετίζεται με βιολογικούς παράγοντες, ενώ θα μπορούσε να παίζει ρόλο και η συμπεριφορά (π.χ. ο εν λόγω υπερμεταδότης έβηχε συχνότερα από τους υπόλοιπους).

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι όσοι μολύνονται από τον κορονοϊό, αποβάλλουν μικρότερες ποσότητες ιικού RNA σε σχέση με όσους έχουν γρίπη. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν ότι μελλοντικές παραλλαγές του κορονοϊού θα κάνουν τους ανθρώπους να αποβάλλουν ακόμη περισσότερα μολυσμένα σωματίδια.

Σχετικές ειδήσεις