ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με τα αναλώσιμα του διαβήτη - Στη Βουλή το θέμα της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ

Διαβήτης
Παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στο υπουργείο Υγείας
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για περικοπή της αποζημίωσης στα αναλώσιμα υψηλής τεχνολογίας των διαβητικών, προκάλεσε αντιδράσεις από συλλόγους ασθενών. 

«Οι ασθενείς διαβήτη δεν χρειάζεται να ανησυχούν, θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αδιάλειπτα από τον ΕΟΠΥΥ και χωρίς συμμετοχή στην πρόσβαση τους στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον διαβήτη» διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την Παρασκευή (19/08/2022).

Η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ με την επίμαχη απόφαση του ΕΟΠΥΥ, δημιούργησε ανησυχία στους ασθενείς τις προηγούμενες ημέρες. «Στις 8 Αυγούστου, δημοσιεύτηκε απόφαση του ΕΟΠΥΥ, που μειώνει την αποζημίωση για τους αισθητήρες νέας τεχνολογίας που λειτουργούν με τις σύγχρονες αντλίες εν είδει τεχνητού παγκρέατος, για τους διαβητικούς τύπου Α. Η μείωση αυτή φτάνει περίπου τα 130€ το μήνα, μιας και η αποζημίωση από 45€ ανά αισθητήρα πηγαίνει στα 20€. Για να λειτουργήσει η αντλία, ο ασθενής χρειάζεται 5 αισθητήρες το μήνα. Οι αισθητήρες αυτοί, είναι άκρως απαραίτητοι, γιατί λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, και μπορεί ο ίδιος ο ασθενής, ο φροντιστής, πολύ περισσότερο ο γονιός των παιδιών να επεμβαίνει, όταν το παιδί πάει να κάνει υπογλυκαιμία και κινδυνεύει να πέσει σε κώμα» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), με επιστολή της στον ΕΟΠΥΥ ζητά εξηγήσεις για την απόφαση. «Ποιες είναι οι διασφαλίσεις που λαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ για την πρόσβαση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε υλικά τα οποία ο Οργανισμός ενέταξε στο Μητρώο Αποζημιούμενων Προϊόντων;» ρωτά τον Οργανισμό και προειδοποιεί για πιθανές απεντάξεις υλικών από το Μητρώο.

Στη Βουλή το θέμα

«Προκαλώ τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Άνδρεα Ξανθό να υποβάλει την ερώτηση που προανήγγειλε ως επίκαιρη για να του απαντήσω μέσα στη Βουλή πώς διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασθενών και ποιας συγκεκριμένης πολυεθνικής εταιρίας τα συμφέροντα θίγονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε tweet του Ανδρέα Ξανθού.

Ήδη, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΚΚΕ, κατέθεσαν την Παρασκευή σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας.

Στην ερώτησή τους, 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τομεάρχη υγείας Ανδρέα Ξανθού, αναφέρονται στις επίσημες καταγγελίες των συλλόγων ασθενών, σύμφωνα με τις οποίες οι αλλαγές στην τιμολόγηση των αναλωσίμων που προβλέπονται σε πρόσφατο ΦΕΚ (8/8/2022) και ειδικότερα στην αποζημίωση των αισθητήρων καταγραφής της γλυκόζης που συνδέονται με αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, θα οδηγήσουν σε προβλήματα διάθεσης αυτών των προϊόντων στην ελληνική αγορά και, κατά συνέπεια, σε τεράστια ανατροπή των standards καλής παρακολούθησης και ρύθμισης χιλιάδων ασθενών με ινσουλινοεξαρτώμενο Σακχαρώδη Διαβήτη. «Η αυθαίρετη, ισοπεδωτική και μη επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλαγή στην αποζημιωτική πολιτική του ΕΟΠΥΥ σε σχέση με αυτά τα καινοτόμα προϊόντα, έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην κοινότητα των διαβητικών της χώρας, οι οποίοι βάσιμα ανησυχούν ότι τίθεται συνολικά σε κίνδυνο η πρόσβασή τους σε τεχνολογικές εξελίξεις που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας τους και την ποιότητα της ζωής τους» τονίζουν. Ρωτούν τον υπουργό Υγείας αν έχει ενημερωθεί για το θέμα που έχει προκύψει και τις παρενέργειές του στην καθημερινότητα χιλιάδων διαβητικών τύπου 1, ιδιαίτερα μικρών παιδιών, καθώς και αν θα ζητήσει την επανεξέταση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των συγκεκριμένων αναλωσίμων, αφού προηγηθεί διαβούλευση με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους των διαβητικών.

Την απόσυρση της απόφασης ζητά το ΚΚΕ, με ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Λαμπρούλη, Γιάννη Δελή, Λιάνας Κανέλλη, Νίκου Καραθανασόπουλου, Μαρίας Κομνηνάκα, Γιώργου Μαρίνου, Νίκου Παπαναστάσς και Μανώλη Συντυχάκη. Οι βουλευτές επισημαίνουν την αγανάκτηση που έχει επιφέρει η συγκεκριμένη απόφαση στους ασθενείς με διαβήτη και ιδιαίτερα των γονιών με μικρά παιδιά.

«Η παραπάνω απόφαση, πέραν του ότι εντάσσεται στην λογική των γενικευμένων περικοπών της εξασφάλισης ενός ελάχιστου πακέτου παροχών στους ασθενείς, έχει και την λογική να αναγκασθούν οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες, οι οικογένειές τους να προσφύγουν στη λεγόμενη ελεύθερη αγορά για την κάλυψη των αναγκών τους. Το ΚΚΕ υποστηρίζει πως οι κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον τομέα της υγείας πρέπει να είναι δωρεάν διαθέσιμες για όλους τους ασθενείς, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών. Με βάση αυτό το κριτήριο έχει χρόνια τώρα αντιταχθεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, στις περικοπές των παροχών, στην επιβολή πληρωμών- πλαφόν –εξαιρέσεων στους ασθενείς στους χρονίως πάσχοντες με οποιονδήποτε τρόπο. Θεωρούμε βάρβαρη και απαράδεκτη την παραπάνω απόφαση, γιατί πρακτικά οδηγεί στη λογική ότι τα νέα θεραπευτικά μέσα, τα φάρμακα και οι θεραπείες νέας τεχνολογίας, θα είναι διαθέσιμα μόνο για αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν. Γιατί η παραπάνω απόφαση δεν μειώνει μόνο την αποζημίωση, αλλά είναι και απαγορευτική στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών για τους ασθενείς των λαϊκών οικογενειών, μιας και οι αντλίες ρύθμισης του σακχαρώδους διαβήτη δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους αισθητήρες» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα (22/08/2022) στις 13:00, η ΣΕΑΑΝ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, καθώς και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, φάρμακα, αντλίες νέας τεχνολογίας, αναλώσιμα, εξετάσεις για όσους πάσχουν από διαβήτη, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε είναι ανασφάλιστοι, και γενναία χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχετικές ειδήσεις