ΥΓΕΙΑ

Στο ΤΑΙΠΕΔ έργα 700 εκατ. σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας

υπουργείο Υγείας
Υπογραφή της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ - υπουργείου Υγείας
Υπ. Υγ.

Αναβαθμίζονται οι κτηριακές υποδομές των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της χώρας, ξεκινώντας από τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. 

Επτακόσια εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα απορροφηθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει τη διενέργεια των διαγωνισμών για την υλοποίηση των έργων.

Σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Υγείας υπέγραψαν την Τρίτη (18/10/2022) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με τον εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Επίσης, οι διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες.

«Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα προέλθουν περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ και είναι χρήματα τα οποία άμεσα θα δείξουν αποτέλεσμα στην αναβάθμιση όλων των δομών υγείας, οπότε και ο πολίτης από την πλευρά του θα μπορεί να βλέπει ανακαινισμένα νοσοκομεία και ανακαινισμένα κέντρα υγείας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Το ΤΑΙΠΕΔ έχει την πλήρη τεχνογνωσία προκειμένου να μπορέσει να οδηγήσει εις πέρας τους διαγωνισμούς, οι οποίοι απαιτούνται. Είναι το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2025, άρα άμεσα, μέσα στην επόμενη τριετία, θα μπορούμε να δούμε τις παρεμβάσεις που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα, την παρεχόμενη υπηρεσία ποιότητας υγείας στους πολίτες» πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα σημείωσε: «Για τα νοσοκομεία έχουμε 317 εκατομμύρια εύρω για αλλαγές στη δομή και για τον εξοπλισμό τους και αυτό βοηθά πολύ, γιατί πολλά από τα νοσοκομεία μας είναι παλιά. Επίσης, όλα λίγο πολύ θέλουν συντήρηση σε θαλάμους, ιατρεία, τουαλέτες. Έχουμε δουλέψει με όλους τους διοικητές των ΥΠΕ και όλα τα νοσοκομεία, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ακριβή άποψη για τα έργα που έχουν προτεραιότητα. Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στην πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας λοιπόν τη δομή των ΤΕΠ θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα όσο και το προσωπικό. Με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα έργα θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν στα επόμενα 2-3 χρόνια».

«Πρέπει να τονίσουμε ότι είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει από την Πολιτεία στην ελληνική επικράτεια και στο ελληνικό σύστημα Υγείας μετά την ίδρυση του ΕΣΥ. Συνεπώς είναι ζωτικό να πετύχουμε το σκοπό αυτό, καθότι οι υποδομές άντεξαν όντως στην πανδημία, αλλά είναι κοινώς αναγνωρισμένο ότι πρέπει να αναβαθμιστούν. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο μέσω του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη αλλά και η κατασκευή των παρεμβάσεων σε πλήθος δομών υγείας της χώρας» δήλωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Το ΤΑΙΠΕΔ συνεργάζεται στενά με τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και τους δύο γενικούς γραμματείς, Δημόσιας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, καθώς και με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προκηρυχθούν άμεσα οι διαγωνισμοί.

Διαβάστε επίσης:

Διαγνωστικές εξετάσεις: Τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό του clawback

Κορονοϊός: Οδηγίες προς τα νοσοκομεία για τα περιστατικά covid-19 - Τι αλλάζει

Προσωπικός γιατρός: Τέλος Οκτωβρίου οι εγγραφές των πολιτών στις νέες ειδικότητες γιατρών