ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας από το υπουργείο Υγείας - Δωρεάν υπηρεσίες στους δικαιούχους

παχυσαρκία
Στην Ελλάδα, 3 στις 4 οικογένειες έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα
PIXABAY

Το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων σχεδίασε το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). 

Δράσεις πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων του υπουργείου Υγείας, το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Στόχος είναι να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου που ευθύνονται για την εμφάνιση της παχυσαρκίας και αφετέρου, να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της υπερβαρότητας και της παχυσαρκίας, οι οποίες οδηγούν συχνά στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και πολυνοσηρότητας.

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα:

α) να έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Επιπλέον, στη δράση συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστη επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή. Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό δράσεων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υγείας. Χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «NextGenerationEU».

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης εντείνουμε τις δράσεις για τον έλεγχο της παχυσαρκίας. Η παρακολούθηση τους βάρους, η άθληση και η καλή διατροφή είναι σύμμαχοι για τη βελτίωση των δεικτών δημόσιας Υγειας. Προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω του προσωπικού γιατρού θα υλοποιηθεί πρόγραμμα πρόσβασης σε διατροφολόγους και όπου απαιτείται σε φαρμακευτική αγωγή. Η πρόληψη σώζει και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τους πολίτες υγιείς».

Διαβάστε επίσης:

Πλεύρης: Στο Σπηλιοπούλειο η πρώτη δημόσια δομή ανακουφιστικής φροντίδας

«Πράσινο φως» από τον FDA σε θεραπεία για την εφηβική παχυσαρκία