Ψωμί: Τι να προσέξετε για να μην σας ξεγελάσουν
Πώς θα ξεχωρίσετε το πραγματικά υγιεινό ψωμί
Το ψωμί θεωρείται συχνά μια «κακή» και «ανθυγιεινή» τροφή επειδή θεωρείται ένας απλός υδατάνθρακας με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ελάχιστο θρεπτικό όφελος.
Ωστόσο, το ψωμί είναι υγιεινό, αν ξέρετε πώς να επιλέξετε το σωστό ή να το παρασκευάσετε, λένε οι διατροφολόγοι.
Χρειαζόμαστε υδατάνθρακες για ενέργεια και λίγο ψωμί με μη επεξεργασμένους σύνθετους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως, σίκαλη, και πραγματικό ψωμί με προζύμι είναι πιο υγιεινά επειδή περιέχουν φυτικές ίνες που διατηρούν την ενέργεια, πρωτεΐνες και υγιή λίπη, είναι πλούσια σε μέταλλα και ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Τι είναι το μαύρο ψωμί - Πώς αναγνωρίζετε το υγιεινό ψωμί
Το μυστικό του μαύρου ψωμιού είναι ο πλούτος του σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και Ε, σελήνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλες πολύτιμες ενώσεις. Ακόμη και σε μικρές ποσότητες, δίνει μια αίσθηση κορεσμού, γι 'αυτό οι ειδικοί το συνιστούν ως μέρος για την εξάλειψη της νευρικότητας λόγω πείνας.
Το πραγματικό μαύρο ψωμί, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μόνο αυτό που προκαλεί γρήγορα ένα αίσθημα κορεσμού και δεν μπορείτε να φάτε πολύ, δεν είναι ευάερο και φουσκωμένο σαν το λευκό, αλλά πολύ πιο συμπαγές και με περισσότερη υγρασία.
Όταν βλέπετε σκούρο ψωμί στο ράφι, δεν σημαίνει ότι είναι μαύρο ψωμί, αλλά οι αρτοποιοί το φτιάχνουν από λευκό αλεύρι και μείγματα που του δίνουν ένα μαύρο χρώμα - τις περισσότερες φορές είναι ένα φυσικό χρώμα με καβουρδισμένη βύνη που του δίνει αυτή τη σκούρα απόχρωση. Διάφορα πρόσθετα επίσης αλλάζουν το χρώμα, όπως κακάο, κόκκινο κρασί και καφές. Μην ξεχνάτε ότι το μαύρο ψωμί είναι επίσης βαρύτερο επειδή είναι πιο υγρό και συμπαγές.
Οι επιλογές τροφίμων που κάνετε καθημερινά είναι οι πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία, οπότε είναι σημαντικό να ελέγχετε προληπτικά και περίεργα τι αγοράζετε πριν αγοράσετε. Ελέγξτε το περιεχόμενο και επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, αλεύρι ολικής αλέσεως, προζύμι, σίκαλη με τα λιγότερα δυνατά συστατικά (κατά προτίμηση χωρίς συντηρητικά ή πρόσθετα), ιδανικά με σπόρους ή πρωτεΐνες ξηρών καρπών και αν αγοράσετε προζύμι, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει φυσική μαγιά, σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες στο Linkedin.
Οι διατροφολόγοι εξηγούν το ψωμί συχνά απορρίπτεται από άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και ότι δεν υπάρχει ανάγκη για αυτό, καθώς υπάρχουν υγιή υποκατάστατα.