Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνες στα smoothies - Τι έδειξε μελέτη
Πολλοί έχουν συνδυάσει τις μπανάνες με τα smoothies, όμως έρευνα αποδεικνύει πως μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν
Τα τελευταία χρόνια τα smoothies έχουν εκτιναχθεί σε δημοτικότητα με πολλούς να τα προτιμούν για ένα εύκολο, γρήγορο και γευστικό πρωινό. Ακόμη, πολλά καταστήματα τα έχουν προσθέσει στους καταλόγους τους. Μια εύκολη επιλογή για να φτιάξει κάποιος smoothie είναι οι μπανάνες, καθώς είναι ένα από τα φρούτα που βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι, ωστόσο νέα έρευνα δείχνει πως καλό θα είναι να τις αποφεύγετε.
Μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ αποκαλύπτει ότι η προσθήκη μπανάνας στα smoothies σας μπορεί να μειώσει τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με μούρα.
Η έρευνα έδειξε ότι όταν προστίθεται μπανάνα σε smoothies που περιέχουν φρούτα όπως τα μούρα, μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των φλαβανόλων – ισχυρών αντιοξειδωτικών που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της καρδιοαγγειακής υγείας και η προστασία του εγκεφάλου.
Οι φλαβανόλες, οι οποίες είναι φυσικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται σε φρούτα όπως τα μούρα, θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικές για τον οργανισμό, καθώς μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από τις χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι η προσθήκη μπανάνας μπορεί να μειώσει τη δυνατότητα του σώματος να απορροφήσει αυτές τις ενώσεις. Σύμφωνα με την μελέτη, η παρουσία της μπανάνας σε ένα smoothie μπορεί να μειώσει την απορρόφηση φλαβανόλων κατά 84% σε σύγκριση με την κατανάλωση των μούρων χωρίς μπανάνα.
Η αιτία αυτής της αλληλεπίδρασης είναι η παρουσία ενός ενζύμου που βρίσκεται στη μπανάνα, το οποίο ονομάζεται πολυφαινολική οξειδάση (PPO). Αυτό το ένζυμο έχει την ικανότητα να καταστρέφει ή να μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει τις φλαβανόλες.
Αντί για μπανάνα, οι ερευνητές προτείνουν άλλες επιλογές για να συνδυάσετε τα μούρα σας σε smoothies, όπως φρούτα που δεν επηρεάζουν τη βιοδιαθεσιμότητα των φλαβανόλων, όπως τα πορτοκάλια, ο ανανάς ή το μάνγκο. Επιπλέον, η προσθήκη γιαουρτιού ή άλλων συστατικών χωρίς υψηλή περιεκτικότητα σε PPO μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική αξία του smoothie χωρίς να μειώσει τα οφέλη των φλαβανόλων.
Αν και η μπανάνα παραμένει μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για διάφορους χυμούς και σνακ, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι για να αξιοποιήσετε πλήρως τα οφέλη των αντιοξειδωτικών, καλό θα είναι να αποφύγετε την προσθήκη μπανάνας στα smoothies με μούρα.
Διαβάστε επίσης