ΥΓΕΙΑ

Ποινικό αδίκημα η αλλαγή φαρμάκου της συνταγής

Ποινικό αδίκημα η αλλαγή φαρμάκου της συνταγής

Απολύτως αντίθετοι στις αλλαγές των φαρμάκων βάσει δραστικής ουσίας και τιμής, δηλώνουν οι γιατροί, με αφορμή την εφαρμογή του μέτρου από σήμερα.

Κόκκινες σφραγίδες στις συνταγές, ηλεκτρονικές ή χειρόγραφες, συστήνει να τυπώσουν οι γιατροί, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά (ΙΣΠ), ενόψει εφαρμογής του μέτρου της δραστικής ουσίας στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, ώστε να χορηγείται το φθηνότερο προϊόν.

Συγκεκριμένα, ο ΙΣΠ συστήνει οι κόκκινες σφραγίδες να γράφουν τα εξής:

- «Η αλλαγή της ιατρικής συνταγής, είναι αντιποίηση του Ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινικές ευθύνες»,

- «Ο ιατρός, εάν τροποποιηθεί το φάρμακο της συνταγής δεν φέρει καμία ευθύνη για πιθανές παρενέργειες» και

- «Ενημερώθηκε ο ασθενής ότι το αναγραφόμενο φάρμακο είναι το απαραίτητο για την πάθησή του».

Παράλληλα, λόγω της καθολικής αντίθεσης των γιατρών στο μέτρο, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την άρση του μέτρου.

Αναλυτικά, ο ΙΣΠ επισήμανε ότι ο γιατρός θα συνεχίσει να γράφει το φάρμακο που θεωρεί απαραίτητο με την εμπορική του ονομασία για τη θεραπεία του ασθενή, είτε είναι πρωτότυπο είτε γενόσημο.

Γιατί ο θεράπων ιατρός κρίνει, μέσω της αναγραφής της εμπορικής ονομασίας, το θεραπευτικό σχήμα που χρειάζεται ο ασθενής του είτε είναι πρωτότυπο, είτε γενόσημο. Αν το αναγραφόμενο φάρμακο είναι όμως ακριβότερο από την τιμή αναφοράς της λίστας, ο γιατρός ενημερώνει τον ασθενή ότι το φάρμακο αυτό (η αναγραφόμενη εμπορική ονομασία) απαιτείται για τη θεραπεία του και αυτό πρέπει να λάβει, διότι ως θεράπων ιατρός αυτό κρίνει ως το πλέον κατάλληλο.

Οφείλει επίσης να ενημερώνει τον ασθενή, ότι για οποιαδήποτε αντικατάσταση του φαρμάκου (εμπορική ονομασία) της συνταγής είτε ως παρενέργεια, είτε ως θεραπευτικό αποτέλεσμα, ουδεμία ευθύνη θα φέρει.

Ο ΙΣΠ δήλωσε αντίθετος στην αναγραφή της δραστικής ουσίας αντί του φαρμακευτικού σκευάσματος, στα πλαίσια της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και του έργου του γιατρού.

Ο ΠΙΣ

Αντίστοιχα, ο ΠΙΣ με αφορμή την εφαρμογή της δραστικής ουσίας για όλες τις κατηγορίες φαρμάκων από σήμερα 1 Οκτωβρίου, σημείωσε πως οι θέσεις των γιατρών για την χορήγηση αξιόπιστων φαρμάκων στους ασθενείς, όπως επιβάλλουν οι κανόνες ηθικής, δεοντολογίας και αξιόπιστης ιατρικής λειτουργίας είναι αμετακίνητες, και οι γιατροί έχουν ήδη εκφράσει τις ενστάσεις τους, για τη χορήγηση του φτηνότερου γενόσημου στους ασθενείς.

Τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου, σημαίνει ότι ο ασθενής αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό του ταμείο για το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο.

Οι γιατροί οφείλουν και πρέπει να γράφουν το φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο εμπιστεύονται και το οποίο υπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο την υγεία του κάθε ασφαλισμένου. Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου, σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες.

Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι και ο ιατρικός κόσμος οφείλουν να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους, ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κατά το παρελθόν και υλοποιούνται σήμερα, έχουν σκοπό να μετακυλήσουν το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης στις «τσέπες» των ασφαλισμένων.

Και διευκρινίζει ότι οι γιατροί είναι σύμφωνοι με τη χορήγηση αξιόπιστων γενόσημων φαρμάκων και τα οποία χρόνια έχουν δοκιμαστεί, ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αποδίδουν. Είναι όμως κάθετα αντίθετοι στη χορήγηση αμφίβολης ποιότητας και προέλευσης γενόσημων φαρμάκων. Όλοι οι φορείς πρέπει να συντονιστούν στη κοινή προσπάθεια. Ναι στον εξορθολογισμό των δαπανών, ναι στην καταπολέμηση της σπατάλης, ναι στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά όχι στην απαξίωση του ιατρικού λειτουργήματος και στην εξαθλίωση των ασφαλισμένων.

Οι Φαρμακοποιοί

Αντίθετοι είναι και οι φαρμακοποιοί με το μέτρο, καθώς οδηγεί σε οικονομική αφαίμαξη των ασφαλισμένων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, σημείωσε πως εντελώς ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα, το νέο σύστημα συνταγογράφησης που καθορίζει τιμή αναφοράς στα φάρμακα.