ΥΓΕΙΑ

Κινδύνους δημόσιας υγείας «βλέπουν» και οι προμηθευτές

Κινδύνους δημόσιας υγείας «βλέπουν» και οι προμηθευτές

Επικίνδυνες καταστάσεις προμηνύονται για τη Δημόσια Υγεία αφού οι προμηθευτές αδυνατούν να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη παροχή υλικών και υπηρεσιών

Νέα επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ) εκφράζοντας τη μεγάλη ανησυχία του για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο προμηθειών της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΠ «η έλλειψη των απαραίτητων υλικών γίνεται καθημερινά εντονότερη. Οι προμηθευτές παρά τις προσπάθειές μας, αδυνατούμε πλέον να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη παροχή των υλικών και υπηρεσιών κυρίως για τρεις ευνόητους λόγους: Τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα δεν παρέχουν πλέον καμία χρηματοδότηση προς τις εταιρείες κυρίως λόγω της απομείωσης των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου από το PSI+, με την εγγύηση των οποίων, χορηγούσαν δάνεια. Οι προμηθευτές του εξωτερικού δεν προμηθεύουν τους Έλληνες προμηθευτές, αν δεν προπληρωθούν την αξία των υλικών. Οι ιδιωτικές κλινικές έχουν πάψει κάθε πληρωμή, λόγω των τεραστίων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς αυτές».

Με την επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι προμηθευτές ζητούν άμεσα:

  • Την άμεση προώθηση των περιορισμένων έστω κονδυλίων προς τα Νοσοκομεία για την άμεση πληρωμή οφειλών από Ιατροτεχνολογικό Υλικό, μέχρι 30 Ιουνίου 2012.
  • Τη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την εξόφληση των εξωσυμβατικών παραγγελιών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, διότι ως γνωστόν η υπάρχουσα, καλύπτει την περίοδο μόνο μέχρι 1 Μαρτίου 2012.
  • Την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου το ταχύτερο δυνατόν για τη συζήτηση των προβλημάτων προμηθειών του ΕΣΥ και τις προτάσεις του κλάδου για την επίλυσή τους.