ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνη για διπολική διαταραχή η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Επικίνδυνη για διπολική διαταραχή η γρίπη στην εγκυμοσύνη

Ο κίνδυνος να εμφανίσει ένα παιδί διπολική διαταραχή στη ζωή του είναι μεγαλύτερος, αν η μητέρα είχε περάσει γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.


Αμερικανοί επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια μελέτησαν τις περιπτώσεις 814 εγκύων και διαπίστωσαν ότι η γρίπη της εγκύου σχεδόν τετραπλασιάζει κατά μέσο όρο τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να αναπτύξει την εν λόγω ψυχική διαταραχή, που στο παρελθόν ήταν γνωστή ως μανιοκατάθλιψη.

Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ανάλογα ευρήματα των ίδιων ερευνητών, που έχουν ήδη συνδέσει τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σχιζοφρένειας στο παιδί.

Πάντως ο κίνδυνος παραμένει μικρός και, σύμφωνα με τον καθηγητή Άλαν Μπράουν, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ανησυχούν, καθώς η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη με γρίπη κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανότητα της τάξης του 3% έως 4% για κατοπινή διπολική διαταραχή στο παιδί. Συνεπώς στη συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών διπολικής, δεν υπάρχει ιστορικό γρίπης κατά την εγκυμοσύνη της μητέρας.

Η διπολική διαταραχή προκαλεί απότομες αλλαγές διάθεσης στον πάσχοντα, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν για μήνες, με συνέπεια ο ασθενής από το ένα άκρο της κατάθλιψης, της αδράνειας και της απελπισίας να περνάει στο άλλο της μανιακής ευφορίας, της υπερδραστηριότητας και της έλλειψης αναστολών. Η πάθηση, που πλήττει περίπου το 1% του πληθυσμού, συχνά διαγιγνώσκεται κατά το τέλος της εφηβείας και μεταξύ 20 έως 30 ετών.

Ο μηχανισμός που αιτιολογεί την αρνητική επίπτωση της γρίπης πάνω στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, δεν έχει ακόμα εξηγηθεί πλήρως. Η γρίπη δεν θεωρείται ότι κάνει άμεση ζημιά στο έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας απέναντι στον ιό, πιστεύεται ότι κυρίως επηρεάζει την εγκεφαλική ανάπτυξη του αγέννητου ακόμα παιδιού.