ΥΓΕΙΑ

Φαρμακοποιοί: Ισχυρό όχι για ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ

Φαρμακοποιοί: Ισχυρό όχι για ΜΥΣΥΦΑ στα σούπερ-μάρκετ

Έναν ισχυρό τοίχο θα αντιμετωπίσει σήμερα το απόγευμα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα συναντηθεί με τους φαρμακοποιούς και συγκεκριμένα τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Αττικής.

Η ατζέντα που θα κυριαρχήσει στις 6 το απόγευμα στη συνάντηση μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων των φαρμακοποιών είναι συγκεκριμένη: η αντίθεση των φαρμακοποιών στην είσοδο των 806 Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ.

Είναι θέμα ηθικό, κοινωνικό αλλά και δημόσιας υγείας, θα υποστηρίξουν ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κων. Λουράντος, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει από προχθές την σκληροπυρηνική τους στάση με τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Άλλωστε και τα επιχειρήματα που προτάσσει ο κλάδος των φαρμακοποιών είναι σαφή και συγκεκριμένα: τα φαρμακεία τα τελευταία τρία χρόνια (2010-2013) απώλεσαν το 60% του τζίρου τους και το γεγονός αυτό σημαίνει, ότι η διάθεση των ΜΥΣΥΦΑ σε μεγάλους ομίλους σούπερ μάρκετ, θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του κλάδου. Επιπλέον, πολλά φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτα καθώς είναι αντιμέτωπα με την έλλειψη ρευστότητας.

Οι κ.κ. Θεοδοσιάδης και Λουράντος, θα υποστηρίξουν ακόμη ότι και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι και αυτά φάρμακα, τα οποία έχουν παρενέργειες και επομένως χρειάζεται μεγάλη προσοχή ποιος τα συνταγογραφεί.

Οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ακόμη, ότι θεωρούν απίθανο οι μεγάλοι όμιλοι σούπερ-μάρκετ σε περίπτωση ανοίγματος των ΜΥΣΥΦΑ, να προσλάβουν φαρμακοποιούς για να προωθούν τα εν λόγω σκευάσματα.

Αλλά και η εκτίμηση των φαρμακοποιών είναι ότι οι τόνοι της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν αρχίσει να χαμηλώνουν μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Ειδικότερα, την Δευτέρα σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θαν. Σκορδάς έκανε λόγο για συντεχνίες που πρέπει να χτυπηθούν, ενώ δύο ημέρες αργότερα, για πρώτη φορά, μίλησε για ανάγκη να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Οι φαρμακοποιοί πάντως, έχουν προγραμματίσει από σήμερα κιόλας, να ενημερώσουν τα πολιτικά κόμματα αλλά και τους Ευρωβουλευτές για το θέμα και δεν αποκλείεται, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να ξεκινήσουν σε δυναμικές και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

«Χαρακώματα» Χατζηδάκη – Γεωργιάδη για τα φαρμακεία – super market

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων