ΥΓΕΙΑ

Πλαφόν συνταγογράφησης: Απόφαση ΣτΕ για αναστολή μόνο για γενόσημα & off patent

Πλαφόν συνταγογράφησης: Απόφαση ΣτΕ για αναστολή μόνο για γενόσημα & off patent

Δεκτή εν μέρει έκρινε τελικά το ΣτΕ την αίτηση αναστολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ για το πλαφόν συνταγογράφησης φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ αποφάσισε την αναστολή της υπουργικής απόφασης (αναφορικά με το πλαφόν συνταγογράφησης), ως προς το σκέλος το οποίο αφορά τον καθορισμό κατωτάτου, ελαχίστου ορίου στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων εκτός προστασίας (γενοσήμων και off – patent) ανά γιατρό. Το ΣτΕ έκανε δεκτό το πλαφόν στη δαπάνη συνταγογράφησης φαρμάκων ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αναμένουμε και την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης της ως άνω υπουργικής απόφασης, η οποία έχει προσδιορισθεί για τον ερχόμενο Νοέμβριο του 2014.

Πρέπει ο υπουργός Υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ, «να κατανοήσει ότι οι οποιεσδήποτε υπουργικές αποφάσεις πρέπει να εκδίδονται μέσα από συνεννόηση και διάλογο με τους ανώτατους υγειονομικούς φορείς αλλά και με συνολική εκτίμηση των συνεπειών που δύνανται αυτές να επιφέρουν στη δημόσια υγεία και τη λειτουργία των γιατρών».

Πάντως από την πρώτη στιγμή, οι γιατροί και ειδικότερα οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων θεσμικών ιατρικών οργάνων του ΠΙΣ και του ΙΣΑ, έκαναν λόγο για επαχθές μέτρο, το οποίο δυσχεραίνει το έργο των γιατρών, αλλά και την υγεία των ασθενών.

Πηγή: onMed.gr

Διαβάστε επίσης:

SOS από το ΕΣΥ: Στέγνωσαν τα νοσοκομεία από φάρμακα, ψάχνουν ακόμη και σε φαρμακεία