ΥΓΕΙΑ

«Πόλεμος» για τα αποθεματικά των νοσοκομείων

«Πόλεμος» για τα αποθεματικά των νοσοκομείων

Άλλο το αποθεματικό των νοσοκομείων, άλλο το ταμειακό υπόλοιπο, τονίζει το υπουργείο Υγείας και αποδίδει σε πολιτικό παιχνίδι δηλώσεις των πρώην υπουργών Α. Γεωργιάδη και Μ. Βορίδη, περί «εγκληματικής απόφασης» για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με το «μηδενισμό των αποθεματικών τους».

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» το οποίο έκανε λόγο για μείωση 50% στη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, προκειμένου η κυβέρνηση να εξυπηρετήσει άλλες τρέχουσες ανάγκες. Από την πρώτη στιγμή, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Υγείας διέψευσαν το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για τεχνικού τύπου διευθέτηση σχετικά με τα αποθεματικά των νοσοκομείων και πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μειωθεί η χρηματοδότηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων του ΕΣΥ.

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας (02/03/2015) στο BHMA FM, επισήμανε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο της ρευστότητας στα νοσοκομεία αλλά και στη διαχείριση των οικονομικών τους από τους διοικητές.

«Δεν κόβουμε ούτε ένα ευρώ από τα νοσοκομεία, αλλά δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους όπως νομίζουν οι διοικητές. Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Πρέπει να εξαντληθούν τα αποθεματικά και τα υπόλοιπα χρήματα θα τα δώσουμε εμείς. Τον Ιανουάριο οι δαπάνες ήταν 87 εκατ. ευρώ και εμείς καλύψαμε 43 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα πληρώθηκαν από αποθεματικά» διευκρίνισε.

Απάντηση, όμως, με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς, έδωσε και το υπουργείο Υγείας με σχετική του ανακοίνωση:

«Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων για το έτος 2015 οριοθετήθηκαν από την προηγουμένη κυβέρνηση με συνολικό ποσό δαπάνης 1.388.587.994 ευρώ για: φάρμακα, υγειονομικό υλικό, ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού, υπηρεσίες (outsourcing) και λοιπές, τη στιγμή μάλιστα που το αντίστοιχο ποσό για τον προϋπολογισμό το 2014 ήταν στα 1.618.000 ευρώ. Η κατανομή του ποσού αυτού ανά ΔΥΠΕ αποφασίσθηκε στην 43η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ στις 6/10/2014 και κατανεμήθηκε στα νοσοκομεία κάθε ΔΥΠΕ με απόφαση των διοικήσεων των ΔΥΠΕ.

Οι αγορές των νοσοκομείων του μηνός Ιανουαρίου 2015, ανήλθαν στα 87,7 εκατ. ευρώ στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επικουρικού προσωπικού και πρόσθετων αμοιβών οι οποίες βαρύνουν τα έσοδα των νοσοκομείων.

Από τα απολογιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου (υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες) προκύπτει ότι τα νοσοκομεία έχουν ταμειακά διαθέσιμα 31/1/2015 258,5 εκατ. ευρώ και εξ αυτών δεσμευμένα 93,4 εκατ. ευρώ, δηλαδή προς διάθεση 165,1 εκατ. ευρώ.

Εκτιμώντας την ταμειακή κατάσταση κάθε νοσοκομείου (υπόλοιπα τραπεζών), για τις αγορές του μηνός Ιανουαρίου 2015 χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολο των δαπανών τους τα νοσοκομεία με μικρό ταμειακό υπόλοιπο όπως το ΚΑΤ, της Μυτιλήνης, το Χατζηκώστα των Ιωαννίνων κ.α. Συνεπώς δεν υπάρχει νοσοκομείο ακάλυπτο ως προς την πληρωμή των υποχρεώσεών του σε προμηθευτές.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις αγορές Ιανουαρίου 2015 ανήλθε στα 43,3 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα αποδοθούν στα νοσοκομεία που οφείλονται, όταν αυτά πληρώσουν στους προμηθευτές τα χρήματα που διαθέτουν στις τράπεζες από προηγούμενες χρηματοδοτήσεις».

Σχετικές ειδήσεις