ΥΓΕΙΑ

Αποπληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας

Αποπληρώνονται οι εφημερίες των γιατρών στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας

Πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλόμενων εφημεριών προς τους 47 γιατρούς των Κέντρων Υγείας Αχαΐας ανακοίνωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα κατά την οποία οι γιατροί υλοποίησαν την προειδοποίησή τους και δεν έκαναν εφημερίες.

Μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η υγειονομική κάλυψη είναι ελλιπής, η 6η ΥΠΕ ανταποκρίθηκε στο αίτημα των γιατρών και προχώρησε στον προσδιορισμό του τρόπου εξόφλησης των συσσωρευμένων εδώ και επτά μήνες εφημεριών.

Η κοινοποίηση του προγράμματος αποπληρωμής από την 6η ΥΠΕ προς τα Κέντρα Υγείας εξελήφθη ως δέσμευση για την απόδοση των οφειλομένων και ως εκ τούτου στα Κέντρα Υγείας της Αχαΐας αναρτήθηκαν εκ νέου πίνακες εφημεριών.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΙΝΑ, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«... Μετά από την αποφασιστική κινητοποίηση των γιατρών των Κέντρων Υγείας της Αχαΐας και την άρνησή τους για πρώτη φορά, να συμμετέχουν στα προγράμματα εφημεριών του τρέχοντος μήνα, η 6η ΥΠΕ έσπευσε να αποπληρώσει στους γιατρούς των ΚΥ της περιοχής ευθύνης της, τους μήνες Απρίλιο ως Ιούνιο στις 27/11 και δεσμεύτηκε με σημερινή της ανακοίνωση για την αποπληρωμή των μηνών Ιούλιο ως Σεπτέμβριο το πιθανότερο στις 12 Δεκεμβρίου. Δεσμεύτηκε, στο ίδιο έγγραφο, για τη γρήγορη εκκαθάριση του 4ου τριμήνου προκειμένου να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 και για τις οφειλές των περικομένων ποσών του έτους, γίνεται προσπάθεια να αποπληρωθούν με όχημα την τροπολογία που κατατέθηκε τη Δευτέρα (1/12/2015) και αφορά διάφορα ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας (παράταση θητείας επικουρικών και ειδ/νων, καθιέρωση της δυνατότητας πληρωμής πρόσθετων εφημεριών σε ειδ/νους και ιατρούς των μονάδων ΠΕΔΥ/ΚΥ, δυνατότητα αποπληρωμής οφειλομένων από τα έσοδα των νοσοκομείων και των ΥΠΕ). Η κινητοποίηση αυτή και η έκταση που πήρε με την εμπλοκή των Δημάρχων των πόλεων του νομού μας και την αντίδραση των γιατρών των ΚΥ εκτός Αχαΐας που δεν είχαν καταθέσει προγράμματα μέχρι σήμερα, ανοίγει ένα δρόμο συζήτησης και πράξης που θα οδηγήσει σε νέους αγώνες την επόμενη περίοδο, τέτοιους που θα αμφισβητηθεί στην πράξη η πορεία διάλυσης της Δημόσιας Υγείας και μάλιστα εν όψει της κατάθεσης του Ν/Σ “σκούπα” του Υπ. Υγείας μέσα στο μήνα και του Ν/Σ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας την αμέσως επόμενη περίοδο».

Σχετικές ειδήσεις