ΥΓΕΙΑ

Πολάκης: Μαζική «ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ

Πολάκης: Μαζική «ένεση» προσωπικού στο ΕΣΥ

Σε ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης, των γιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, παραβρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Τα κύρια προβλήματα, στα οποία αναφέρθηκαν οι παριστάμενοι στη σύσκεψη, είναι η υποστελέχωση, το θέμα των απλήρωτων εφημεριών, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της Μονάδας Νεογνών και του ΕΚΑΒ.

Αναλύοντας την πολιτική του υπουργείου του και τη βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στις προσλήψεις που θα γίνουν και σημείωσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει σαφής οικονομική στήριξη του συστήματος. Το επόμενο μεγάλο βήμα, όπως είπε, είναι ο συνεχής έλεγχος και η αλλαγή του τρόπου των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία.

«Για το ζήτημα του προσωπικού», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, «έπειτα από οκτώ χρόνια που δεν γίνονταν διορισμοί, υπάρχει για πρώτη φορά μια μαζική “ένεση” προσωπικού με τις 985 θέσεις για τις οποίες στις 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31/12, με 570 άτομα επικουρικό προσωπικό για τα οποία θα βγει η προκήρυξη μέσα στον Ιανουάριο, με άλλα 1.800 άτομα για τα οποία η προκήρυξη θα βγει το Φεβρουάριο και θέσεις για την πρωτοβάθμια, με την παράταση της θητείας που δώσαμε σε 1.100 άτομα προσωπικό που υπηρετούν στα νοσοκομεία, μέχρι 30/9/2016».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 187 ατόμων στο ΕΚΑΒ, ενώ, όπως είπε, με προκήρυξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προβλέπονται 400 θέσεις νοσηλευτών και 100 θέσεις γιατρών για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Για τις αλλαγές των διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία, ο κ. Πολάκης επισήμανε, ότι πέρα από τα άλλα προσόντα, οι νέοι διοικητές θα πρέπει να είναι «καθαροί» όπως χαρακτηριστικά είπε, ώστε να μπορούν να ασκήσουν διοίκηση και «να συμφωνούν με το πολιτικό σχέδιο» για στήριξη της δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που παρέλαβε η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Παραλάβαμε καμένη γη. Νιώσαμε εγώ και ο Ανδρέας Ξανθός σαν να είχαμε ένα συναρμολογούμενο παιχνίδι από το οποίο κάθε μέρα έφευγαν κομμάτια. Μία κατάσταση χαοτική» είπε ο κ. Πολάκης, ξεχνώντας ίσως ότι και η αμέσως προηγούμενη ηγεσία πάλι της ίδιας κυβέρνησης ήταν...

Σχετικές ειδήσεις