ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Αποσύνδεση των πανεπιστημιακών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία

Ξανθός: Αποσύνδεση των πανεπιστημιακών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία

Περιοδεία στη Λάρισα πραγματοποιεί ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκε το «Κουτλιμπάνειο» Γενικό Νοσοκομείο, το πρωί της Παρασκευής (03/06/2016).

Ο κ. Ξανθός συμμετείχε σε σύσκεψη με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Νέστορα Αντωνίου και τη διοίκηση του νοσοκομείου, και στη συνέχεια πήρε μέρος σε ανοιχτή συζήτηση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι επεσήμαναν την ανάγκη αποσύνδεσης του «Κουτλιμπανείου» νοσοκομείου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ανέφεραν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην ευρύτερη περιοχή ( με τις ιδιωτικές κλίνες να είναι διπλάσιες των δημοσίων), μίλησαν για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα ΠΕΔΥ του νομού και τη μαζική μετανάστευση ειδικευομένων γιατρών στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πολλές φορές όταν υπάρχει πανεπιστημιακό νοσοκομείο, δημιουργείται μια τάση ‘δορυφοροποίησης’ των άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και γι’ αυτό ζητήσαμε από την Υγειονομική Περιφέρεια να το εξετάσει. Η εισήγηση της ΥΠΕ ήταν να υπάρξει αποσύνδεση των νοσοκομείων. Και αυτό θα γίνει. Στη Λάρισα, στο Ηράκλειο αλλά και σε άλλες περιοχές που υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα. Το ζήτημα θα λυθεί συνολικά με νομοθετική ρύθμιση εντός του 2016».

Αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης ο κ. Ξανθός τόνισε: «Η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι απολύτως πραγματική, δεν αμφισβητούμε τα δεδομένα που μας παρουσιάζονται, ξέρουμε πολύ καλά τον αγώνα που δίνουν όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία. Το ανθρώπινο δυναμικό κάνει τη διαφορά και όχι τα κτήρια και τα μηχανήματα , αυτή είναι η αλήθεια. Αυτοί βάζουν πλάτη και αυτό δεν είναι δήλωση κολακείας».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με το νέο διοικητή του Νοσοκομείου, Π. Νάνο και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων/νο Αγοραστό. Ακολούθως, συναντήθηκε στο αμφιθέατρο με το προσωπικό του νοσοκομείου, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τους συλλόγους των εργαζομένων, εκπροσώπους ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων της Θεσσαλίας, γιατρούς ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής, εκπροσώπους σωματείων του ΕΚΑΒ κ.α. Στη συζήτηση συμμετείχαν, επίσης, βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων επεσήμαναν τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις δομές υγείας, τις αντίξοες συνθήκες εργασίας των γιατρών, τα προβλήματα στις εφημερίες λόγω της υποστελέχωσης και το ζήτημα με τις ελλείψεις αναγκαίων υλικών εξαιτίας του δυσκίνητου συστήματος προμηθειών. Τόνισαν επίσης την ανάγκη για ταχύτερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ και χαρακτήρισαν θετική την απομάκρυνση των εργολαβικών συνεργείων καθαριότητας από τα νοσοκομεία.

Επιπλέον, έθεσαν το πρόβλημα της γναθοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που είναι η μοναδική στην Κεντρική Ελλάδα και από το 2012 συγχωνεύθηκε με την κλινική ΩΡΛ. Τόνισαν, ακόμα, την ανάγκη για δημιουργία ΜΕΘ Παίδων που δεν υπάρχει στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ έθεσαν και το θέμα με τον απαρχαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό στη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Ζήτησαν ακόμα από τον κ. Ξανθό, να παραταθεί η θητεία του επικουρικού προσωπικού που λήγει το επόμενο διάστημα και να επεκταθεί το καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας για να μην υπάρχουν γιατροί πολλών ταχυτήτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα εξεταστούν όλα τα θέματα που τέθηκαν και σημείωσε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία για τις προσλήψεις στις ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Σχετικές ειδήσεις