ΥΓΕΙΑ

Κινητοποιήσεις στο ΕΣΥ την Πέμπτη: Απεργία στην περιφέρεια – Στάση εργασίας στην Αττική

Κινητοποιήσεις στο ΕΣΥ την Πέμπτη: Απεργία στην περιφέρεια – Στάση εργασίας στην Αττική

Τετράωρη στάση εργασίας, από τις 07:00 έως τις 11:00, έχει προκηρύξει για την Πέμπτη (06/10/2016) η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Αντίστοιχα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) προχωρά σε στάση εργασίας τις ίδιες ώρες στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και την Πρόνοια στην Αττική και σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών έχουν προγραμματιστεί εδώ και μέρες. Καθόλου τυχαία, η κυβέρνηση χθες, Τρίτη (04/10/2016) ανακοίνωσε την επίσπευση των διαδικασιών για την κάλυψη 4.000 θέσεων στο ΕΣΥ, μέχρι τον Ιανουάριο του 2017. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, οι 4.000 θέσεις στα νοσοκομεία θα έχουν διάρκεια μόλις 12 μήνες, που σημαίνει ότι σε ένα χρόνο τα κενά θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερα. Επίσης, στο ΕΣΥ λείπουν 30.000 νοσηλευτές, πράγμα που καθιστά «σταγόνα στον ωκεανό» τις προσλήψεις που λέει ότι θα κάνει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού καταγράφονται μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες.

«Το Καραβάνι της Υγείας συνεχίζει τον δρόμο του», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ και αύριο θα ξεκινήσει στις 7:00 από το ΕΚΑΒ, θα διασχίσει όλα τα νοσοκομεία των Αθηνών και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συγκεντρωθούν γιατροί και εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία αμφισβητεί ότι θα γίνουν προσλήψεις στα νοσοκομεία με την πρώτη δόση από τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι «τα λεφτά των καναλιών πάνε στη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού κατά πρόβλεψη των μνημονίων». Επίσης, τονίζει ότι το μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία μειώθηκε συνολικά τα έτη των μνημονίων κατά 20.000, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 40.000, ενώ η χρηματοδότηση είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Όπως προσθέτει, τα νοσοκομεία θα λάβουν 1,156 δισ. ευρώ και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ και κάνει λόγο «για διάλυση του ΕΣΥ».

Συγκεκριμένα, στον «Ευαγγελισμό», οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως τη λήξη της πρωινής βάρδιας και σε συγκέντρωση στις 9 π.μ., στα Επείγοντα.

Στη Θεσσαλονίκη τα Σωματεία του Θεαγένειου Νοσοκομείου και του Ιπποκράτειου καλούν σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., έξω από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στο Ηράκλειο το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου καλεί σε συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Μαζί τους θα διαδηλώνουν και οι συνταξιούχοι της Κρήτης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις κινητοποιήσεις απευθύνει και η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, με αιτήματα:

- Τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

- Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κάτω τα χέρια από το ανθυγιεινό επίδομα.

- Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας για όλους τους εργαζόμενους.

- Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν, Καθολική και Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

-Τα σχέδια της κυβέρνησης για την Ψυχική Υγεία και την ΠΦΥ να μη φθάσουν στη Βουλή.

- Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν και Σύγχρονη Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.

Ρoή Ειδήσεων