ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: Προσπάθεια για να περισώσουμε τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

Ξανθός: Προσπάθεια για να περισώσουμε τις προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού

Τη ρύθμιση «γέφυρα» για τις τηλεοπτικές άδειες περιμένει το υπουργείο Υγείας, για να δει εάν και σε ποιο βαθμό μπορεί να διασωθεί το σχέδιο 4.000 προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ότι «το ΣτΕ παρεμβαίνει και ακυρώνει στην ουσία μία κεντρική πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης». «Θα υπάρξει μία καθυστέρηση. Θα κάνουμε όμως μία προσπάθεια να δούμε τι μπορούμε να περισώσουμε από αυτό το σχεδιασμό» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι το κλίμα ήταν καλό. «Αυτό το οποίο προκύπτει από τις συζητήσεις αυτές, είναι ότι πρώτον οι δανειστές δεν αμφισβητούν τις βασικές κατευθύνσεις και το βασικό πολιτικό σχεδιασμό τον οποίον έχουμε κάνει στο χώρο της υγείας, δηλαδή την κατά προτεραιότητα ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την αναδιοργάνωσή του με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα», καθώς και τη «διαφανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση του συστήματος, ενισχύοντας φίλτρα έντιμης διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων».

Αυτό στο οποίο επιμένουν οι θεσμοί είναι να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας. «Δώσαμε πειστικές απαντήσεις νομίζω στις ερωτήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών. Παρουσιάσαμε βήματα προόδου που έχουν γίνει στον έλεγχο των δαπανών, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μια μείωση των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ φέτος από ιδιώτες παρόχους 7%. Δεν υπάρχει συζήτηση για νέες επιβαρύνσεις που αφορούν τους πολίτες ή για επαναφορά εισπρακτικών μέτρων όπως το 5ευρω που κάποιοι έσπευσαν πριν από λίγο καιρό να εμφανίσουν ότι επανέρχεται ως ενδεχόμενο κλπ.».

Το επιπλέον κόστος που δημιουργείται από τη «γραμμή καθολικής κάλυψης και καθολικής πρόσβασης» είναι διαχειρίσιμο, συνέχισε ο κ. Ξανθός, «όσο ενισχύουμε αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης, στο μοντέλο προμηθειών, όσο ενισχύουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του συστήματος, όσο βάζουμε φίλτρα στον έλεγχο της ζήτησης και όσο διασφαλίζουμε από τη μια το επίπεδο της φροντίδας, την ποιότητα της φροντίδας αλλά ταυτόχρονα και τον μη αποκλεισμό κάποιων ανθρώπων είτε από τις εξετάσεις, είτε από τα φάρμακα, είτε από τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη».

«Ήδη υπάρχουν μέτρα σημαντικά που έχουν δρομολογηθεί, που ενδεχομένως δεν έχουν αποδώσει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα όπως κυρίως στο κομμάτι αυτό της αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του συστήματος, που είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για να ελεγχθεί με αξιόπιστο τρόπο η ζήτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την απαίτηση των θεσμών να υπάρξει ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέτρων και ρυθμίσεων, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα είναι έτοιμο στον επόμενο γύρο συνομιλιών.

Σχετικές ειδήσεις