ΥΓΕΙΑ

Παίδων Πεντέλης: Αναβολή σοβαρών χειρουργείων λόγω έλλειψης ορθοπαιδικών υλικών

Παίδων Πεντέλης: Αναβολή σοβαρών χειρουργείων λόγω έλλειψης ορθοπαιδικών υλικών

Για το επόμενο έτος μετατίθενται σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, καθώς ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την προμήθεια των αναγκαίων ορθοπαιδικών υλικών.

Η διευθύντρια της Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου ενημέρωσε την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για το πρόβλημα, η οποία με τη σειρά της τονίζει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου θα πρέπει να ασχοληθεί με σοβαρότητα με το θέμα και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δώσει άμεσα λύση.

«Οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα και να διατίθεται το χρηματικό ποσό για τα υλικά που χρειάζονται. Οι ανάγκες των παιδιών δε μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις!» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου.

«Θλίψη, αλλά και μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης δεν επαρκεί για τη διεξαγωγή σοβαρών ορθοπαιδικών επεμβάσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναγκαστική μετάθεση χειρουργείων για το επόμενο έτος. Η κυβέρνηση, για μία ακόμα φορά, λάμπει δια της απουσίας της. Πότε άραγε θα ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της υγείας, τα οποία πλέον χτυπούν την πόρτα και των μικρότερων σε ηλικία ασθενών;

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει να έχει την προσοχή της μόνο στην προετοιμασία επικοινωνιακού τύπου επισκέψεων και να σκύψει πάνω στα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Οικονόμου.

Σχετική ερώτηση προς το υπουργείο Υγείας κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα. Η βουλευτής αναφέρει πως ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου για το έτος 2017 ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ για την κάλυψη των αναγκών της ορθοπαιδικής κλινικής διατίθενται μόλις 60.000 ευρώ. Για αυτό τον λόγο η διοίκηση του νοσοκομείου, στο τέλος του Απριλίου, ενημέρωσε τους ιατρούς πως έως το τέλος του έτους δεν θα είναι δυνατή η διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων που απαιτούν ακριβά υλικά.

Η Κατερίνα Παπακώστα σημειώνει πως στην ορθοπαιδική κλινική του Παίδων Πεντέλης διεξάγονται εξειδικευμένες επεμβάσεις για την αντιμετώπισης σοβαρών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Το κόστος των απαραίτητων υλικών για κάθε επέμβαση κυμαίνονται από 6.000 Ευρώ έως 10.000 Ευρώ, ενώ έχει ήδη δημιουργηθεί μία λίστα αναμονής 12 παιδιών, τα οποία, όπως υπογραμμίζει η βουλευτής, δεν μπορούν να χειρουργηθούν μέχρι το τέλος του 2017.

Επισημαίνει επιπλέον, πως σύμφωνα με τους ιατρούς του νοσοκομείου, εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων, με αποτέλεσμα, να υπάρχει μόνο μία φορά τον μήνα η δυνατότητα διεξαγωγής μεγάλων χειρουργικών επεμβάσεων, υπό την προϋπόθεση – σαφώς – πως είναι δυνατή και η κάλυψη των απαραίτητων υλικών.

Σχετικές ειδήσεις