ΥΓΕΙΑ

Θεαγένειο: Αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες των εξωτερικών ασθενών στις 8 Σεπτεμβρίου

Θεαγένειο: Αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες των εξωτερικών ασθενών στις 8 Σεπτεμβρίου

Θα απόσχουν από τη διαδικασία διάλυσης των χημειοθεραπειών οι νοσηλευτές του αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον διοικητή του Θεαγενείου, Θεόδωρο Ρεβενάκη, την ημέρα της κινητοποίησης θα κάνουν κανονικά τις χημειοθεραπείες τους οι 70 εσωτερικοί ασθενείς του νοσοκομείου οι οποίοι θα εξυπηρετηθούν από το προσωπικό ασφαλείας, ενώ οι χημειοθεραπείες των 180 εξωτερικών ασθενών θα γίνουν την επόμενη Δευτέρα ή την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι εργαζόμενοι του Θεαγενείου θα πραγματοποιήσουν 4ωρη στάση εργασίας (8.00 πμ - 12.00 μμ) και πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, ενώ στη συνέχεια το Σωματείο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Οι νοσηλευτές του Θεαγενείου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα αναδεικνύουν το πρόβλημα των χημειοθεραπειών και διεκδικούν τη λύση του με την ίδρυση Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης Φαρμάκων στην ευθύνη του νοσοκομειακού φαρμακείου. Η κωλυσιεργία για τη λύση του ζητήματος των χημειοθεραπειών θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου και προσθέτει: «Οι υγειονομικοί είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα των καρκινοπαθών, αυτήν την πολύ ευάλωτη ομάδα συνανθρώπων μας, που δικαιούνται τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας καθώς η επιστήμη έχει κάνει άλματα».

Από την πλευρά της διοίκησης, ο κ. Ρεβενάλης υποστηρίζει ότι ουσιαστικά στο Θεαγένειο λειτουργεί Κεντρική Μονάδα Διάλυσης Κυτταροστατικών και Βιολογικών Φαρμάκων από τον Μάρτιο του 2017, με περισσότερες από 250 χημειοθεραπείες ημερησίως και εξοικονόμηση 200.762,54 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Η Μονάδα έχει ενταχθεί στην πρόταση του νέου Οργανισμού του νοσοκομείου που κατατέθηκε στην 4η ΥΠΕ, ωστόσο οι Οργανισμοί όλων των νοσοκομείων της χώρας περιμένουν έγκριση.

Όπως τονίζει, όμως, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Θεαγενείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου «υπάρχει η υποδομή που δεν είναι στην ευθύνη του Φαρμακείου, είναι στην ευθύνη της νοσηλευτικής υπηρεσίας και την διαχειρίζονται οι νοσηλευτές. Αντιλαμβάνεσθε ότι εκ των πραγμάτων είναι οξύμωρο γιατί η ευθύνη της διαχείρισης του φαρμάκου είναι του Φαρμακείου. Αυτό είναι το ένα θέμα. Ένα δεύτερο είναι το τεχνικό κομμάτι της υποστήριξης, βγήκε μια εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας ενδεικτικά που εμπλέκει όλες τις ειδικότητες. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο στην ευθύνη των νοσηλευτών χωρίς όμως αυτό να είναι το σωστό, γιατί στο 2017 υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξειδικευτεί και έχουν σπουδάσει το φάρμακο».

Σύμφωνα με την κ. Γραμματικοπούλου, υπάρχει πρόβλημα και με τα ραντεβού για τις ακτινοβολίες, τα οποία κλείνονται για μετά από τέσσερις μήνες διότι καθυστερεί η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή και η αντικατάσταση της πηγής του κοβαλτίου.

Ως προς τα παραπάνω, ο κ. Ρεβενάκης απαντά πως η εγκατάσταση του δεύτερου γραμμικού επιταχυντή προγραμματίζεται για το φθινόπωρο ενώ αναβάθμιση του κοβαλτίου έχει ήδη δρομολογηθεί, και το κόστος ύψους 400.000 ευρώ θα καλυφθεί από κονδύλια του Αντικαρκινικού Εράνου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις