ΥΓΕΙΑ

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τι είναι τα προβιοτικά;

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τα τελευταία χρόνια αν όχι το βασικότερο ένα από τα πιο βασικά ζητούμενα για τους περισσότερους από εμάς, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μία συνεχή αναζήτηση για την εύρεση εύκολων τρόπων για να το πετύχουμε αυτό το στόχο.

Η αναζήτηση μας κυμαίνεται ως επί τω πλείστων σε τρόπους που δεν θα είναι παρεμβατικοί και δεν θα σημαίνουν αμέτρητες ώρες εξάσκησης στο γυμναστήριο, όπως και μόνο φύλλα σαλάτας για φαγητό.

Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που τα προβιοτικά έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή, συνδυαστικά πάντα με τα πολυάριθμα οφέλη τους στον οργανισμό.

Τι είναι όμως τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο έντερο και είναι αρκετά ακίνδυνα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες.

Συγκεκριμένα:
• Μειώνουν τη φλεγμονή
• Μειώνουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης
• Μειώνουν τα επίπεδα ολικής και LDL χοληστερόλης
• Προκαλούν μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης
• Ενισχύσουν την ανοσολογική λειτουργία και οδηγούν σε μειωμένο κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος
• Συμβάλλουν στην υγεία του δέρματος: μπορεί να είναι ωφέλιμα ακόμη για την ακμή, το έκζεμα, καθώς και άλλες δερματικές διαταραχές

Επιπρόσθετα, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως τα προβιοτικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο:

- Στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Οι ισχυρότερες ενδείξεις έχουν να κάνουν με τη διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους, συχνά υποφέρουν από διάρροια για επίσης μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν πολλά από τα φυσικά βακτήρια στο έντερο, τα οποία μετατοπίζουν την ισορροπία και επιτρέπουν στα ευαίσθητα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. Τα προβιοτικά μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αλλά και άλλες πεπτικές διαταραχές. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των αερίων, του φουσκώματος, της δυσκοιλιότητας κι άλλων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

- Στην απώλεια βάρους

Τα βακτήρια του εντέρου μας είναι σημαντικά για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους. Μάλιστα, ορισμένα προβιοτικά στελέχη έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Το Lactobacillus rhamnosus και το Bifidobacterium lactis μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και στην απώλεια βάρους.

Είναι φανερό πως όλα τα παραπάνω οδηγούν στη διαπίστωση που ξεκίνησε από τον Ιπποκράτη, τον πατέρα της σύγχρονης ιατρικής, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο». Επομένως, για να ενισχύουμε την υγεία μας και το συνολικό well being με τον πλέον μη παρεμβατικό τρόπο, μπορούμε απλά να καταναλώνουμε περισσότερα προβιοτικά. Ο πιο εύκολος τρόπος να αυξήσουμε την κατανάλωση τους είναι τα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα γιαουρτιού.

Dr. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου