Έκτακτη σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – Το πρόβλημα με τις δωρεάν εξετάσεις

Newsroom Newsroom

Έκτακτη σύσκεψη στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο – Το πρόβλημα με τις δωρεάν εξετάσεις

Έκτακτη σύσκεψη φορέων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (19/04/2019) στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), μετά από αίτημα πολλών ιατρικών συλλόγων και ενώσεων γιατρών της χώρας.

Το φλέγον ζήτημα είναι τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ουσιαστικά από την τσέπη τους την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης με την παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων ή με μειωμένη συμμετοχή για ομάδες ασθενών, σύμφωνα με τον ΠΙΣ.

«Πρόκειται επί της ουσίας για την "αρπαγή" (clawback) μεγάλου μέρους του εισοδήματος των ιατρών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρέχοντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε μεγάλο μέρος των ασφαλισμένων και δικαίως, χωρίς όμως να έχει προβλέψει την ανάλογη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Η μεταβίβαση αυτή του κόστους στις πλάτες των γιατρών αποτελεί άλλο ένα χτύπημα στον κλάδο, δεδομένου ότι ήδη το 50-70% του εισοδήματος του ελευθεροεπαγγελματία ιατρού κατάσχεται υπέρ φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών» επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Τι άλλαξε στις διαγνωστικές εξετάσεις

Από την Τετάρτη (10/04/2018) όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνουν συμμετοχή, εφόσον εκτελούν παραπεμπτικά για εξετάσεις στο δημόσιο.

Μηδενική συμμετοχή προβλέπεται ακόμη και στα συμβεβλημένα ιδιωτικά κέντρα, για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων:

  • ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, κυστική ίνωση και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1
  • πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου
  • άτομα με ποσοστό αναπηρίας από 80% και πάνω
  • ασφαλισμένοι που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό με ποσοστό αναπηρίας από 67% και πάνω.

Όλοι οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι, εφόσον επιλέξουν συμβεβλημένο ιδιωτικό κέντρο για τις εξετάσεις τους θα πληρώνουν συμμετοχή 15%.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) θα πληρώνουν μειωμένη συμμετοχή 5%.

Τα παραπεμπτικά μπορούν να εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα μέσα σε 3 εβδομάδες από την έκδοσή τους ενώ για το δημόσιο τομέα δίνεται περιθώριο 8 εβδομάδων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved