ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Άδωνις: Εκλεκτικοί διορισμοί και αμφιλεγόμενες απευθείας αναθέσεις

Άδωνις: Εκλεκτικοί διορισμοί και αμφιλεγόμενες απευθείας αναθέσεις

Σε αμφιλεγόμενο εκδοτικό οίκο –που δεν έχει σχέση με την Υγεία- ανατέθηκε η μελέτη για την οικονομική απόδοση των νοσοκομείων

Έξαρση «πελατειακών» κινήσεων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και σε τομείς ευθύνης του υπουργείου Υγείας, με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, να καταγγέλλεται ως μαέστρος αυτής της σειράς προεκλογικών δώρων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας, αποκάλυψε ότι ο κ. Γεωργιάδης αγνόησε στην προκήρυξη για τους επικουρικούς γιατρούς αιτήματα διοικητών νοσοκομείων για να καλυφθούν οι εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες (π.χ νοσοκομείο Αττικόν) και αντί αυτού ζήτησε «εξαίρεση για τις κρίσεις των γιατρών (μοναδική σε όλη την Ελλάδα) σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας, έστω κι αν το νοσοκομείο δεν το ζήτησε». Πρόκειται για το νοσοκομείο Λαϊκό και τη «διαδικασία κρίσης και επιλογής της θέσης Επιμελητή Β’ Ορθοπεδικής, λόγω άμεσων και επιτακτικών αναγκών». «Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν ούτε ένα καρδιολόγο, αλλά ο 7ος ορθοπεδικός σε κλινική στο κέντρο της Αθήνας είναι για τον υπουργό Υγείας άμεση προτεραιότητα», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Παράλληλα, δημοσιεύματα στον Τύπο θέλουν τον κ. Γεωργιάδη να έχει διορίσει τον πατέρα της Εύας Καϊλή, στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και τον σύζυγο της Όλγας Τρέμη, κ. Νικόλαο Νικητέα, πρόεδρο στο Δ.Σ του Ωνασείου. Όσο κι αν ο υπουργός Υγείας προτάσσει το γεγονός ότι πρόκειται για θέσεις «αμισθί», δεν παύουν οι τοποθετήσεις αυτές να αφορούν σε πρόσωπα συνδεδεμένα με το δημόσιο λόγο της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που από τα καθήκοντά τους απορρέουν χειρισμοί εκατομμυρίων ευρώ.

Τα καταγγελλόμενα ως προεκλογικά δωράκια, όμως, δεν σταματούν εδώ. Η πιο κραυγαλέα περίπτωση φερόμενη ως τακτοποίηση «ημετέρων» είναι η απευθείας ανάθεση (!), μέσω του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Πελοπίδα Καλλίρη, της «Εμπειρογνωμοσύνης για την Οικονομική και Λειτουργική Απόδοση των Δημόσιων Νοσοκομείων για τα έτη 2012‐2013» σε τουλάχιστον αμφιλεγόμενη εταιρεία εκδόσεων, η οποία ανήκει σε παλιό γνωστό του κ. Γεωργιάδη.

Πρόκειται για την εταιρεία «Ψιακή Χρυσάνθη και ΣΙΑ Ε.Ε.», στην οποία ανήκουν οι εκδόσεις «Ελεύθερη Σκέψις», με τίτλους καταφανώς ακροδεξιού και κατά πολλούς μισαλλόδοξου περιεχομένου. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι τι σχέση μπορεί να έχει μία τέτοιας εξειδίκευσης εκδοτική εταιρεία με τον τομέα της Υγείας, ώστε να αναλάβει μάλιστα την εκπόνηση μιας τόσο κρίσιμης μελέτης τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία παραπαίουν από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και πασχίζουν να συνεχίσουν να λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις σε πόρους, προσωπικό, φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

adonis1

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, η μελέτη θα περιλαμβάνει ανάλυση και ερμηνεία βασικών δεικτών όπως:

• Συνολικό και φαρμακευτικό κόστος ανά ασθενή και ανά ημέρα νοσηλείας.
• Μέση διάρκεια διαμονής και αριθμός ιατρών/νοσηλευτών ανά κλίνη .
• Αριθμός εγχειρίσεων ανά ασθενή.

«Το συνολικό συμβατικό αντικείμενο για το παραπάνω έργο ανέρχεται στο ποσό των εφτά χιλιάδων ευρώ (7.000 €) και πλέον ΦΠΑ 23% χίλια εξακόσια δέκα ευρώ (1.610 €), ήτοι συνολικό ποσό οκτώ χιλιάδες εξακόσια δέκα ευρώ (8.610 €) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και των νόμιμων κρατήσεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία στην ιστοσελίδα της δεν αναφέρει άλλη δραστηριότητα πέραν της εκδοτικής και εμπορίας βιβλίων, απουσιάζει δηλαδή οποιαδήποτε αναφορά σε μελετητική δραστηριότητα.

Ίσως στην απόφαση του υπουργείου βαρύνουσα σημασία είχε το γεγονός ότι ο υπεύθυνος διαχειριστής της εκδοτικής εταιρείας είναι ο κ. Βλαδίμηρος Ψιακής, ο οποίος φέρεται να είναι παλιός γνώριμος του κ. Γεωργιάδη.

Ο Βλαδίμηρος Ψιακής είναι γνωστό όνομα στον ακροδεξιό χώρο από τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Η οργάνωση της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος συναντιέται στην πορεία των χρόνων με το Ελληνικό Μέτωπο του Μάκη Βορίδη και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη. Επίσης, ο κ. Ψιακής αναφέρεται μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Κώστα Πλεύρη μεταξύ άλλων ονομάτων, σε άρθρο του τότε αρχηγού της Νεολαίας του κόμματος του κ. Βορίδη, ως «οι συναγωνιστές» που με τις εκδόσεις και εκπομπές τους «έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο πολιτιστικό ρεύμα» «επανελλήνισης» και «εθνικιστικών αιτημάτων». Τις εκδόσεις του κ. Ψιακή φέρεται να διαφήμιζε και από την εκπομπή τηλεπωλήσεων ο κ. Γεωργιάδης, κατηγορούμενος ότι «εξυμνούσε» τα βιβλία των εκδόσεων «Ελεύθερη Σκέψις» με καταγγελλόμενο ως «φασιστικό» περιεχόμενο.

Φέρεται επομένως ο κ. Γεωργιάδης να κάνει ένα δώρο με απευθείας ανάθεση «κατόπιν διαπραγματεύσεων» (;) όπως αναφέρει η απόφαση του υπουργείου στον φερόμενο ως παλιό του γνώριμο. Κερδισμένες θα βγουν όλες οι πλευρές: ο κ. Γεωργιάδης θα έχει ένα πόρισμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πολιτικής που ακολουθεί, έχοντας κλείσει το μάτι στον ακροδεξιό χώρο εν όψει εκλογών, καθώς η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να σώσει «κουκί-κουκί» τις διαρροές της προς τη Χρυσή Αυγή.

Διαβάστε επίσης:

Προκλητική αδιαφορία του Άδωνι προς τους φαρμακοποιούς

Στο έλεος της τύχης ανασφάλιστοι πολίτες με ηπατίτιδα

Έκρηξη ΣΦΕΕ: Το κράτος παρανομεί απέναντι στη φαρμακοβιομηχανία

Προεκλογικές υποσχέσεις Άδωνι για το clawback

«Όχι» στην αξιολόγηση από τους εργαζόμενους του Ευαγγελισμού