ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Θα μας τρελάνουν...

Θα μας τρελάνουν...

Μήπως βάλθηκαν να μας τρελάνουν όλους;


Ο νόμος που τακτοποιεί την εκκρεμότητα με τα αυθαίρετα διαγράφηκε ήδη σαν αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και η κυβέρνηση αμέσως τον παίρνει πίσω και ετοιμάζεται να κατεβάσει άλλον τροποποιημένο.

Και τι θα γίνουν τώρα τα 600 εκατομμύρια ευρώ όσων έσπευσαν να πληρώσουν για να κάνουν χρήση του νόμου για τα αυθαίρετα, που καταργεί όμως τώρα το ΣτΕ;

Για να δείτε τι σχιζοφρένεια επικρατεί μεταξύ υπουργείων και ανώτατου Νομικού Συμβουλίου του κράτους, το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε βγάλει νόμο με τον οποίο νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μέχρι το 1975, με την καταβολή 500 ευρώ από τους ενδιαφερόμενους και τα αυθαίρετα που χτίστηκαν πριν το 1983 με καταβολή 500 ευρώ και 15% του αρχικού προστίμου.

Το Μάρτη υποβλήθηκαν 310.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους να κάνουν χρήση των ευεργετημάτων αυτού του νόμου, κατέθεσαν συνολικά 600 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμεί η είσπραξη και άλλων 600 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Και τώρα μπαίνουμε στο παρακάτω κομφούζιο: ο νόμος βάσει του οποίου το κράτος εισέπραξε 600 εκατομμύρια δεν υπάρχει, άρα το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί στους δικαιούχους. Ο νέος νόμος που θα κατατεθεί, προφανώς θα βάζει νέους όρους και σίγουρα την καταβολή κάποιου ποσού πάλι από τους ενδιαφερόμενους και την υποβολή νέων αιτήσεων.

Άρα πάμε σε μία νέα ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τα αυθαίρετα, την πληρωμή των όποιων εξόδων ή προστίμων που θα επιβληθούν και ένα χάσιμο χιλιάδων εργατοωρών από δημοσίους υπαλλήλους και απλούς πολίτες, γιατί οι φωστήρες του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν ρώτησαν τουλάχιστον το Νομικό Συμβούλιο του κράτους αν είναι ή δεν είναι συνταγματικός ο νόμος που κατασκεύασαν για τα αυθαίρετα.

Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή. Αλλά έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει μια χώρα.