ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Είναι γερά τα δόντια του γαϊδάρου;

Είναι γερά τα δόντια του γαϊδάρου;

Όσο ανόητο και βλακώδες είναι να κοιτάζουμε τα δόντια ενός γαϊδάρου που μας χαρίζουν, αν είναι όλα και στη θέση τους, άλλο τόσο ανόητο και ηλίθιο είναι, να ψάχνουμε ποιος είναι ο νικητής και ποιος ο ηττημένος από το χθεσινό (09/03/2015) Eurogroup.

Να λέμε αν είναι πιο μάγκας από το Βαρουφάκη ο Σόιμπλε ή αν ο Τσίπρας είναι γάτα και ο Ντάισελμπλουμ είναι ο κοντός με τη γραβάτα.

Σημασία έχει ότι προχωράμε να βρούμε μία άκρη στην τραγωδία της χώρας μας και να πάρει μία ανάσα η ελληνική οικονομία που βρίσκεται ήδη στην κόλαση. Βρίσκεται σε ένα πυκνό σκοτάδι, καθώς ό,τι χρειάζεται η Ελλάδα να εισάγει από το εξωτερικό για να υπάρχει (από ανταλλακτικά αυτοκινήτων μέχρι αγροτικά λιπάσματα και χειρουργικά εργαλεία) πρέπει τώρα να προπληρώνονται από Έλληνες εισαγωγείς, εμπόρους και επιχειρηματίες, με τις ελληνικές τράπεζες όμως να μη χορηγούν ούτε ευρώ για δάνεια και συχνά να μη δίνουν ούτε εγγυητικές επιστολές στους ενδιαφερόμενους.

Το πού υποχωρήσαμε και το πού κερδίσαμε έδαφος, το ξέρουμε ήδη όλοι μας. Τα ροζ συννεφάκια και το ταξίδι στη χώρα της Αλίκης των θαυμάτων τελείωσε και τώρα πια ήρθε η ώρα των σκληρών αριθμών.

Πάμε, λοιπόν, και ήδη πολλά αλλάζουν και ας μην κάνουν σημαία τους οι μίζεροι το γεγονός ότι θα έρθουν οι εκπρόσωποι των θεσμών (της τρόικας θέλετε; Ναι, της τρόικας) στην Αθήνα για συζητήσεις και έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.

Εκείνη την ξεφτίλα, εκείνη την εικόνα που μας τσαλάκωνε την ψυχή μας, με τον αλαζόνα Τόμσεν και την παρέα του να μπαινοβγαίνουν στα ελληνικά υπουργεία σαν να ήταν τα κοτέτσια τους, δεν θα την ξαναδούμε.

Και για μένα αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο για το ηθικό και την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Δύσκολα τα πράγματα; Ναι, πολύ δύσκολα. Πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις; Ναι, και πολλές. Το προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ανατρέπονται; Ναι, ανατρέπονται, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες. Αλλά η Ελλάδα παραμένει ζωντανή.

Όσο για αυτούς που ουρλιάζουν ήδη μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και ήττα της Ελλάδας, όλους αυτούς τους πούρους επαναστάτες που θέλουν ακόμα και σήμερα να σκίσουμε τα μνημόνια και να μην βρούμε ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας με τους εταίρους μας, ας μας φέρουν πρώτα τα 23 δισ. ευρώ που χρειαζόμαστε μέσα στο 2015, για να μην γίνουμε Συρία και Ιράκ και μετά ας λένε ό,τι θέλουν.

Αλλά μέχρι να μας τα φέρουν, καλύτερα ας το βουλώσουν και να μη στρώνουν το χαλί σε όλους αυτούς στην Ευρώπη, που καθημερινά σε εφημερίδες και τηλεοράσεις λένε ότι οι Έλληνες είναι τρελοί, δεν ξέρουν τι τους γίνεται, και έχουν μία κυβέρνηση καραγκιόζηδων.

Σχετικές ειδήσεις