ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Μας σέρνουν σε επώδυνο συμβιβασμό πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε

Αποκάλυψη - «βόμβα»: Μας σέρνουν σε επώδυνο συμβιβασμό πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε
ASSOCIATED PRESS

Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τράπουλα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαδεμένη.

Κατά περίεργο τρόπο οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζουν τις καταστάσεις προκειμένου η χώρα μας να κάτσει άρον άρον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τις αμέσως επόμενες μέρες, αν όχι τις επόμενες ώρες. Ο λόγος είναι πλέον εμφανής.

Η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη βιάζεται προκειμένου να αποφευχθούν οι ενδεχόμενες κυρώσεις εναντίον τις Τουρκίας, οι οποίες ετοιμάζονται για τις 24 και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Milliyet μεταδίδει ότι η Γερμανία εντείνει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες προκειμένου να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου και μάλιστα, ει δυνατόν, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα το Βερολίνο ανέλαβε πρωτοβουλίες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά να στέλνει το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι αρκεί να μην υπάρξουν «προκλήσεις».

Aν και ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε χθες νέα πυρά κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV και υποστήριξε αναφορικά με την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια ότι «δεν είναι βήμα πίσω» κι ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει τις έρευνες», το μήνυμα που έστειλε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ήταν «να μη χάσουν η Ελλάδα και οι χώρες της ΕΕ την ευκαιρία που δίνεται στη διπλωματία, κάνοντας τα ανάλογα βήματα».

Όπως μεταδίδει η Milliyet, Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε συνομιλίες τους να μη χαθεί άλλος χρόνος στη διπλωματική πρωτοβουλία και το Βερολίνο επιδιώκει να γίνουν διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αρχικά σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια σε υψηλότερο, πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η Άγκυρα φέρεται να μην αντέδρασε αρνητικά σε μια τέτοια προοπτική, αλλά έστειλε το μήνυμα ότι θα καθίσει στο τραπέζι «για μια δίκαιη λύση χωρίς προκλήσεις και προκαταλήψεις» και χωρίς τη συμμετοχή της Γαλλίας κι ότι αν υπάρξει θετική εξέλιξη στη διαδικασία, θα μπορούσαν να διεξαχθούν οι συνομιλίες στο Βερολίνο, όπως και την προηγούμενη φορά. Κυρώσεις: Ο Τσαβούσογλου παίζει το χαρτί του προσφυγικού

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου θα τεθεί και το θέμα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των πιθανών κυρώσεων, έπαιξε το χαρτί του προσφυγικού στις χθεσινές του δηλώσεις, σημειώνοντας: «Δεν περιμένω απόφαση για κυρώσεις, αλλά ίσως υπάρξει. Έχουν γίνει παρόμοιες κινήσεις στο παρελθόν. Εμείς έχουμε αποφασίσει να μην εμποδίσουμε τους μετανάστες να πάνε στην Ευρώπη και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει».

Ήδη οι περισσότεροι ξένοι παράγοντες έχουν αρχίσει να δομούν ένα κλίμα υποτιθέμενου διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αν και άπαντες γνωρίζουν ότι αυτό που ζούμε δεν είναι ούτε αποκλιμάκωση, ούτε διάλογος. Είναι διαπραγματεύσεις με μαξιμαλιστικές διαθέσεις.

Διάλογος μεταξύ δυο μερών που δεν έχουν το ίδιο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Παρόλα αυτά η εξαφανισμένη Μέρκελ συνεχίζει να επηρεάζει καταστάσεις υπογείως με κρυφές τηλεφωνικές επαφές, επιχειρώντας να οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν εθνικά επώδυνο συμβιβασμό με το καθεστώς Ερντογάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Σύψας: Πότε θα έρθει η κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα