ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Στην Πορτογαλία κατ’ οίκον περιορισμός, στην Ελλάδα… διακοπές σε σκάφος!

Στην Πορτογαλία κατ’ οίκον περιορισμός, στην Ελλάδα… διακοπές σε σκάφος!

Την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε... χαθεί στις άνευ νοήματος και ουσιαστικού αποτελέσματος εξεταστικές επιτροπές, στην Πορτογαλία η δικαιοσύνη έχει πιάσει... δουλειά και μοιράζει ήδη τις πρώτες «καμπάνες» για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας... Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Banco Espirito Santo (BES), Ρικάρντου Σαλγκάντο, τέθηκε υπό κατ’ οίκον περιορισμό μετά την ανάκρισή του από δικαστικό, όσον αφορά στις ενδεχόμενες ευθύνες του για την κατάρρευση του πορτογαλικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος πριν από έναν χρόνο.

Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ… ΔΙΑΦΟΡΑ

Την ανακοίνωση έκανε δικηγόρος του πρώην τραπεζίτη, Φρανσίσκο Προέντσα ντε Καρβάλιο, ο οποίος χαρακτήρισε το μέτρο αυτό «δυσανάλογο» και διευκρίνισε ότι ο πελάτης του δεν θα αναγκαστεί να φοράει ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετά τη 12ωρη ανάκριση του Σαλγκάντο.

santo salgado

Τη Δευτέρα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας είχε ανακριθεί από εισαγγελέα, και κατόπιν αποφασίστηκε η έναρξη έρευνας σε βάρος και η ανάθεση της υπόθεσης σε δικαστικό-ειδικό ανακριτή. Σε ανακοίνωσή της χθες Παρασκευή, η εισαγγελία ανέφερε ότι τον Σαλγκάντο βαρύνουν κατηγορίες για πλαστογραφία, κατάχρηση εμπιστοσύνη, οικονομική απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Τράπεζα της Πορτογαλίας είχε αναγκαστεί την 3η Αυγούστου 2014 να ανακοινώσει ότι έθετε σε εφαρμογή ένα σχέδιο διάσωσης της BES, οι πόροι της οποίας αναδιοργανώθηκαν με τη δημιουργία μιας νέας μεταβατικής δομής, που ονομάστηκε Novo Banco.

Η τράπεζα αυτή ανακεφαλαιοποιήθηκε με πάνω από 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,9 δισεκ. ευρώ εισέφερε το πορτογαλικό κράτος.

Έκτοτε έχουν αρχίσει πολυάριθμες έρευνες από την πορτογαλική δικαιοσύνη για να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την υπόθεση της κατάρρευσης της τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Βουλής της Πορτογαλίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Σαλγκάντο είχε διαψεύσει ότι «είχε δώσει οδηγίες» να πλαστογραφηθεί ο ισολογισμός του ομίλου Espirito Santo, που είχε τεράστια ελλείμματα.

Όμως η Τράπεζα της Πορτογαλίας έκτοτε άρχισε μια σειρά διαδικασιών σε βάρος πολλών πρώην ανώτερων στελεχών της BES, συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της, καθώς υπάρχουν υποψίες για «πλαστογράφηση» των οικονομικών στοιχείων της και «καταστροφική διαχείριση» των πόρων της.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν επίσης αρχίσει έρευνες και έχουν κατασχέσει αγαθά που ανήκαν στην οικογένεια Εσπίριτου Σάντου, την τελευταία δυναστεία του τραπεζικού κλάδου στην Πορτογαλία, και τον όμιλο των επιχειρήσεών της.

Οι σημαντικότεροι από τους πόρους αυτούς κατασχέθηκαν τον Μάιο: πρόκειται για 600 ακίνητα, η συνολική αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ. Τον Ιούνιο, η πορτογαλική δικαιοσύνη διέταξε επίσης να κατασχεθούν κοσμήματα, χαλιά και οχήματα.

Η ανάκριση του Ρικάρντο Σαλγκάντο έγινε ακριβώς έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του στο πλαίσιο μιας άλλης υπόθεσης, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, πριν αφεθεί ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα ακόμα... αναμένουμε να δικαστούν οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο της Proton Bank, της Αγροτικής, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Και μέχρι να γίνουν οι δίκες, εκείνοι που οδήγησαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας στο κλείσιμο, φορτώνοντας χρέη δισεκατομμυρίων ευρώ στην πλάτη του ελληνικού λαού, μας... χαιρετούν απολαμβάνοντας την ελευθερία τους και φυσικά τις ξέγνοιαστες καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο σκάφος, στα πανέμορφα ελληνικά νησιά...

Πηγή: www.olympia.gr

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων