ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Δέκα συγκρούσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλο... Πόλεμο!

Δέκα συγκρούσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλο... Πόλεμο!

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η βία στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, αποτελούν αιτίες κλιμάκωσης μεγάλων πολέμων, οι οποίες θα σημάνουν καταστροφή για τις περιοχές, αν όχι όλου του κόσμου, υποστηρίζει ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης Jean -Marie Guéhenno.

«Εδώ και 20 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι θανάσιμες συγκρούσεις ήταν σε παρακμή. Λιγότεροι πόλεμοι σκότωναν λιγότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο, ότι η θετική τάση αντιστράφηκε, και κάθε χρόνο από τότε έχει δει περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερα θύματα, και περισσότερους ανθρώπους να εκτοπίζονται. Το 2016 είναι απίθανο να επιφέρει βελτίωση από τα δεινά του 2015: είναι πόλεμος – όχι η ειρήνη – που έχει τη δυναμική», τονίζει ο Guéhenno.

Ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης κάνει απίστευτες αποκαλύψεις και ονομάζει δέκα μεγάλες συγκρούσεις, οι οποίες απαιτούν την άμεση προσοχή της διεθνούς κοινότητας.

Κατά την άποψή του, ο Συριακού πολέμος είναι «ο σοβαρότερος στον κόσμο» αλλά δεν είναι άλυτος.

«Ο ρυθμός της διπλωματικής δράσης έχει επιταχυνθεί, ωθούμενος εν μέρει από τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία το Σεπτέμβριο και τις ισλαμικές τρομοκρατικές επιθέσεις (κρατική χορηγία) στο Παρίσι τον Νοέμβριο. Ενώ η αυξανόμενη διεθνοποίηση της σύγκρουσης παρουσιάζει πολλούς κινδύνους, μπορεί επίσης να ξεδιπλώσει τις δυνατότητες για διπλωματία», παρατήρησε.

Ιράκ και η Υεμένη διατρέχουν κίνδυνο, ενώ η Τουρκία βλέπει τη σύγκρουση του με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) να κλιμακώνεται σε επίπεδα απαρατήρητα εδώ και δύο δεκαετίες. Η θανάσιμη πάλη για την εξουσία στη Λιβύη πυροδοτεί τις συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Μάλι και τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

Στην Αφρική, η Boko Haram έχει μετατραπεί σε μια τρομοκρατική ομάδα, ικανή να εξαπολύσει βία στη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Τσαντ και το Καμερούν, σημείωσε ο πρώην Γάλλος διπλωμάτης.

«Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας κινδυνεύει να γίνει ένα θέατρο του ανταγωνισμού Μεγάλων Δυνάμεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που αμφισβητούν τα μεγάλης κλίμακας κινεζικά εγγειοβελτιωτικά κατασκευαστικά έργα σε πολλούς αμφισβητήσιμους υφάλους», αναφέρει ο Guéhenno.

Οι εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον κλιμακώθηκαν μετά από μια σειρά γεγονότων σε μία από τις βασικές οδούς του κόσμου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αποστολή από τις ΗΠΑ ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους και ενός πολεμικού πλοίου για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε τεχνητά νησιά, που διεκδικούνται από την Κίνα.

Άλλες σημαντικές συγκρούσεις που αναφέρονται στον κατάλογο του Guéhenno περιλαμβάνουν το Μπουρούντι, το Αφγανιστάν και την Κολομβία. Η τελευταία, κατά την άποψή του, προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας, αφού η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), φαίνεται να οδεύουν προς μια συνολική συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο να θέσει τέρμα στην εδώ και δεκαετίες ένοπλη σύγκρουση.

Πηγή: Hellasforce.com