Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Το 15% των νέων έχει πάει σε ψυχίατρο!

Newsbomb

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη μάστιγα της ανεργίας παρουσίασε η εκπομπή «Αποκαλύπτω» και ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Στοιχεία - σοκ για το μέγεθος της ανεργίας στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της έφερε στο «φως» ο Κώστας Χαρδαβέλλας μέσα από την εκπομπή «Αποκαλύπτω».

Το 15% των νέων Ελλήνων έχει πάει σε ψυχίατρο, ενώ το 19% δηλώνει, ότι η ζωή του δεν έχει νόημα!

Αίσθηση προκάλεσε και το ντοκιμαντέρ της Ευρωβουλής για την ανεργία, που πρόβαλλε αποκλειστικά η εκπομπή. Στο βίντεο καταγράφεται η απόπειρα αυτοκτονίας ενώ ανέργου και η σωτήρια επέμβαση ειδικών την τελευταία στιγμή!

Και πώς να μην δίνονται αυτές οι απαντήσεις, όταν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το ποσοστό των ανέργων γυναικών το πρώτο τρίμηνο του 2011 ήταν 44,9% και το τέταρτο τρίμηνο εκτοξεύτηκε στο 54,9%, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα στους άνδρες ήταν 31,2% και 42,6%.

«Η πραγματική ανεργία είναι 1,5 φορά πάνω από τα επίσημα στοιχεία, διότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται η αδήλωτη ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, οι απολύσεις που δεν φαίνονται. Υπολογίζω τους ανέργους σε 1,5 με 1,8 εκατ.! Ξέρω ανθρώπους που δουλεύουν μία ώρα την εβδομάδα και αυτοί οι άνθρωποι δεν θεωρούνται άνεργοι!», δήλωσε χαρακτηριστικά ο μαθηματικός Χρήστος Φράγκος.

Ξενιτεύτηκαν για να βρουν δουλειά

Η εκπομπή συνδέθηκε μέσω Skype με Έλληνες που αναγκάστηκαν να ξενιτευτούν, για να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία του Χρήστου Ζιώγα μέσω skype, ο οποίος σήμερα εργάζεται στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

«Είχα δουλέψει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και πέρυσι στους Παραολυμπιακούς. Μετά δεν είχα δουλειά. Μου έγινε πρόταση από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και δέχτηκα. Είμαι 47 ετών, δεν πιστεύω ότι θα βρω δουλειά στην Αθήνα. Δεν σκοπεύω να γυρίσω πίσω».

Σχέδιο «κινεζοποίησης» των εργαζομένων

Για προσπάθεια «κινεζοποίησης» των εργαζομένων, με πολλές ώρες δουλειάς σε απάνθρωπες συνθήκες και ελάχιστη αμοιβή, έκανε λόγο ο Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας ΕΜΠ και υπεύθυνος Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΝ.

«Υπάρχει ελπίδα, αλλά το θέμα είναι πολιτικό. Ναι μεν ζούμε σε όλη την Ευρώπη μία πολύ μεγάλη κρίση, που σαφώς θα είχε επιπτώσεις και στην ανεργία, όμως έχει γίνει φανερό, ότι το φαινόμενο αυτό παροξύνθηκε λόγω της απαιτούμενης πολιτικής. Δηλαδή από τη στιγμή που αποφάσισαν περικοπές μισθών και κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σημειώθηκε αυτό το άλμα. Έχουμε μία πολιτική στρατηγική του μοντέλου της κινεζοποίησης στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ν.Αλευράς: «Τοξική θεραπεία το Μνημόνιο»

Η πολιτική της «κινεζοποίησης» στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα του Μνημονίου, το οποίο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς χαρακτήρισε «τοξική θεραπεία».

«Το Μνημόνιο είναι θεραπεία τοξική για την ελληνική κοινωνία. Αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά σκοτώνει και υγιή κύτταρα. Άλλη λύση δεν μπορεί κανείς εύκολα να βρει. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το Μνημόνιο, αλλά η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας».

Οι… τυχεροί που έχουν ακόμη δουλειά στην Ελλάδα, βιώνουν εργασιακό «Μεσαίωνα», καθώς το 80% είναι απλήρωτοι από 2 έως και 7 μήνες, ενώ πολλοί είναι ανασφάλιστοι, εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς να πληρωθούν και φυσικά έχουν καθημερινά να αιωρείται πάνω από το κεφάλι τους η απειλή της απόλυσης ή της «εθελούσιας» παραίτησης, φυσικά χωρίς αποζημίωση.

Όπως δήλωσε ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης «στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα.

Ο εργοδότης καλεί έναν προς έναν τον εργαζόμενο και του ζητάει να προσυπογράψει μείωση αποδοχών και γενικά πως δεν έχει κανένα άλλο δικαίωμα. Αυτό επαναλαμβάνεται μετά από π.χ. έξι μήνες και έτσι οι εργαζόμενοι χάνουν κάθε δικαίωμα».

Η οικονομική κρίση έχει σαρώσει όλα τα επαγγέλματα. Ο ηθοποιός Δημήτρης Αρώνης υποστήριξε, ότι το 98% των συναδέλφων του είναι άνεργοι και το 2% απλήρωτοι. «Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Εκτός των ανέργων έχουμε 600.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Γραφειοκρατία, διαφθορά, φοροδιαφυγή και οι απίθανες υπηρεσίες του κράτους μηδενικού αποτελέσματος είναι το πρόβλημα», είπε ο Μανούσος Ντουκάκης, βουλευτής ΛΑ.ΟΣ. Β’ Αθηνών

Παράλληλα, ο Χάρης Λαζαρόπουλος από τις 21:00 έως το τέλος της εκπομπής βρισκόταν σε συνεχή, ζωντανή επαφή με το κοινό για τις ερωτήσεις του και τις παρεμβάσεις τους στην εκπομπή.

Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της εκπομπής ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΩ