ΑΠΟΨΕΙΣ

VAR...άτε γιατί χανόμαστε!

VAR...άτε γιατί χανόμαστε!

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια παρέα. Μια παρέα που αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και αποφάσισε να το εξυγιάνει. Έψαξε απο εδώ, έψαξε από εκεί, έφερε μέχρι και play off από τις ποδοσφαιρομάνες Πολωνία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γεωργία, Λιθουανία και... Σαν Μαρίνο. Αλλά κάτι έλειπε για να γίνει μαγικό το προϊόν. Το VAR!

Πριν το παραμύθι προχωρήσει (χωρίς εισαγωγικά, γιατί παραμύθι που το τρώμε κάθε ΣουΚου αμάσητο είναι), να σας πω και που χρησιμοποιείται το VAR:

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η FIFA, για να χρησιμοποιηθεί το VAR πρέπει να συντρέχει μια εκ των τεσσάρων προϋποθέσεων: γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα, διευκρίνιση ταυτότητας ποδοσφαιριστή που υπέπεσε σε παράβαση (mistaken identity).

Σύμφωνα με τη διαπίστωση τη χρήση του ριπλέι μπορεί να ζητήσει ο διαιτητής όταν βρίσκεται σε αμφιβολία. Επίσης, μπορεί να του επιβληθεί (μέσω ενδοεπικοινωνίας) να δει το ριπλέι, εάν έχει «χάσει» κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δει.

Η ουσία είναι πως το VAR κάνει το άθλημα πιο δίκαιο. Περιορίζει τις διαμαρτυρίες, περιορίζει και το περιθώριο μεροληψίας του διαιτητή, αφού στα καθοριστικά ζητήματα, αν κλείσει πρόδηλα τα μάτια, θα του υποδείξουν να δει το ριπλέι. Και τέλος δίνει στους διαιτητές την ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση να πάρουν μια απόφαση – ειδικά σε περιπτώσεις offside- έχοντας στο πίσω μέρος το μυαλού πως αν είναι λανθασμένη, θα μπορούν να τη διορθώσουν μέσω του ριπλέι.

Σωστά; Λάθος!

Γιατί η παρέα αποφάσισε να φέρει το VAR της Ελλάδας. Τι ξέρουν στην Αγγλία; Στην Ιταλία; Την Ισπανία; Ξέρουν αυτοί από VAR; Η Ελλάδα, η χώρα που κάνει τα «οχι» σε «ναι» στα δημοψηφίσματα, ξέρει να χρησιμοποιεί το VAR αλλιώς. Όπως του πρέπει.

Αφού πέρασαν 2 χρόνια μέχρι να γίνουν οι κατάλληλες εργασίες, δηλαδή να περαστούν καλώδια και να βρεθούν κατάλληλοι εξοπλισμοί, το μαγικό εργαλείο που θα κάνει το ελληνικό ποδόσφαιρο δίκαιο έφτασε!

Παρένθεση: Η Ινδία έφτιαξε πύραυλο και τον έστειλε στο διάστημα σε 6 μήνες. Εμείς θέλαμε 24 για να καταφέρουμε να βάλουμε το VAR στα γήπεδα.

Και ναι, η μέρα που η εξυγίανση θα έκανε το ποδόσφαιρο κανονικό και δίκαιο έφτασε. Το VAR αγαλλίασε στις ψυχές μας. Το ποδόσφαιρο απέκτησε δικαιοσύνη. Οι αδύναμοι όρθωσαν ανάστημα στους μεγάλους δυνάστες. Επιτέλους θα βλέπαμε ποδόσφαιρο δίκαιο μέχρι την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ διαδικασία των play off.

Έξι αγωνιστικές πανδαισίας. Δικαιοσύνης. Υπερθεάματος. Ήρθαν οι Ισπανοί και μας ζήτησαν διαιτητές. ΟΧΙ! Εμείς δεν δίνουμε την ποδοσφαιρική μας χρυσόσκονη σε κανέναν. Είναι δική μας, είναι η αμβροσία του αθλητισμού μας. Δεν ξέρουν αυτοί, θέλουν να μάθουν από εμάς.

Κορόιδα είμαστε; Να τους δώσουμε τα δικά μας ξεφτέρια, που ακόμα και με ριπλέι κάνουν λάθος; Ταλέντο απαιτείται να δεις μια φάση σε ριπλέι και να κάνεις λάθος. Είναι να παίζουμε με αυτά; Να μας τους πάρουν και να τους στείλουν στη ΝASA;

To παραμύθι δεν έχει τέλος. Γιατί να έχει; Μήπως νοιάζει και κανέναν; Πεταμένα λεφτά κάθε Σαββατοκύριακο για να βλέπουν αγώνα άνθρωποι σε κουβούκλια και να τρώνε σουβλάκια. Άσχημα είναι;

VAR: Λύθηκε το μυστήριο - Αυτός είχε παραγγείλει τα σουβλάκια (pics)

Και για να το κλείσουμε εδώ, η ΚΕΔ ούτε με VAR δεν μπορεί να δουλέψει σωστά. Άνθρωποι που βλέπουν το προφανές και ζητάνε την βοήθεια άλλων για να αποφασίσουν (0 πυγμή), άνθρωποι που δεν ξέρουν τους κανονισμούς, άνθρωποι που είτε δεν θέλουν, είτε φοβούνται να σφυρίζουν.

Είναι τόσο σπουδαίο εργαλείο το ελληνικό VAR, που δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητά μας. Να βάλουμε VAR στους συντρόφους μας, να ξέρουμε βρε αδερφέ τι βλέπουμε. Να βάλουμε VAR στις δουλειές μας, για να μην τσακωνόμαστε με τους συναδέλφους και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. VAR και στα καφενεία, να γυρνάμε πίσω τους λάθος καφέδες.

Από το γήπεδο, πιο χρήσιμο θα είναι, γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο θα παραμείνει ένας τεράστιος καφενές...

ΥΓ: Μια εικόνα χίλιες λέξεις:

ΥΓ 1: Δυο εικόνες ίσον δυο χιλιάδες λέξεις