ΑΠΟΨΕΙΣ

Τώρα κανείς από την ΕΕ δεν μπορεί να πει πως δεν ήξερε

Τώρα κανείς από την ΕΕ δεν μπορεί να πει πως δεν ήξερε
INTIME NEWS

Η επίσκεψη των επικεφαλής της ΕΕ στον Έβρο για την αυτοψία στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν αναμφίβολα μία διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας.

Λίγα μόλις 24ωρα από το άνοιγμα της κάνουλας από τον Ταγίπ Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε να φέρει στα ελληνικά σύνορα, όπου μπουλούκια οπλισμένων από τους Τούρκους μεταναστών προσπαθούσαν δια της βίας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτόν της ευρωβουλής. Όλοι τους, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά και την εργαλειοποίηση των μεταναστών αντιλαμβανόμενοι πως υπό τις παρούσες συνθήκες η Τουρκία είναι ταραξίας και όχι κράτος σοβαρό για διαπραγμάτευση.

Προς Θεού, δεν λέμε πως αύριο με την αυγή θα αλλάξουν όλα. Ίσα ίσα, οι γραμμές αυτές συμπληρώνονται με την σκέψη [πως η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους θα πρέπει να δρα σύντομα και κοιτώντας το συμφέρον των κρατών μελών της και όχι να παραμένει ένας ισαποστάκιας πολιτικός νάνος.

Η Ελλάδα εδώ και κάποια 24ωρα προστατεύει μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα. Όχι, μην προτρέχουμε, αυτοί οι 10, 20, 30, ακόμα και 50.000 μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη δεν θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πραγματικότητα. Καμμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν φαίνεται διατεθειμένη να πάρει κι άλλους μετανάστες, να ενσωματώσει κι άλλους πολιτισμούς και να μεγαλώσει το χωνευτήρι της. Όσο κι αν η Αριστερά φωνασκεί για ανοιχτά σύνορα, για αγκαλιές με πρόσφυγες και μετανάστες και κάθε τι άλλο ουτοπικό, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έστριψαν το τιμόνι δεξιότερα.

Καλό, κακό, δεν έχει σημασία, γιατί είναι γεγονός. Και πλέον περισσότερο από ποτέ οι ηγέτες στην ΕΕ αναγνωρίζουν πως οι λαοί τους επιθυμούν ανοιχτά τα σύνορα για τους ενωσιακούς αλλά κλειστά για οποιονδήποτε άλλο. Η δυνατότητα απορρόφησης, τουλάχιστον θεωρητικά, έχει εξαντληθεί και όποιος το αγνοεί τότε δεν συμβαδίζει με την εποχή. Ίσα ίσα, κάνει το χατίρι σε κάθε ακροδεξιό που ψάχνει να πατήσει πάνω στην γενικευμένη αγανάκτηση για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Ποιος ξέρει, ίσως οι εικόνες στα σύνορα, αναγκάσουν αυτούς τους γραφειοκράτες να αντιληφθούν την έννοια των συνόρων της ευρωπαϊκής ένωσης και να συμβάλλουν πιο ουσιαστικά στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και αλληλεγγύη. Με σημαντικές τομές και την δημιουργία δομών που θα βοηθήσουν χώρες όπως η Ελλάδα να προασπίσουν όχι μόνο τα εδάφη τους αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό απέναντι σε ημίτρελους δικτατορίσκους που απαιτούν χωρίς να μπορούν να γίνουν μεγάλες δυνάμεις…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Αποστολάκη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Τουρκία

Σχετικές ειδήσεις