ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Άγρια επεισόδια στις Καστανιές – Οι μετανάστες πετούν χημικά στους αστυνομικούς

Έβρος: Άγρια επεισόδια στις Καστανιές – Οι μετανάστες πετούν χημικά στους αστυνομικούς
INTIME NEWS

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το πρωί της Τετάρτης (04/03).

Ομάδα προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο φυλάκιο των Καστανέων εκτόξευσε χημικά και δακρυγόνα προς τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, που απάντησαν.

Πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια προηγήθηκαν δύο εκκωφαντικοί ήχοι.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού αμέσως εξαπλώθηκαν στον χώρο, ελέγχοντας κυρίως τα σημεία όπου υπάρχουν συρματοπλέγματα, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν απόπειρες παραβίασής τους.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία 24ώρα η κατάσταση στο φυλάκιο των Καστανέων είχε, κατά κοινή ομολογία, ηρεμήσει με τους συγκεντρωμένους από την άλλη πλευρά να μετακινούνται νοτιότερα, με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας δέχεται ασφυκτικές πιέσεις για 6η μέρα, καθώς χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία παρακινούνται να κινηθούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ώστε να περάσουν στην Ελλάδα.

Τα μέτρα φύλαξης σε ξηρά και θάλασσα έχουν ενισχυθεί, ωστόσο οι επιτελείς της Αστυνομίας και του Στρατού βρίσκονται σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού, καθώς οι ροές των μεταναστών αυξάνονται.

Τρομάζουν οι αριθμοί: 26.532 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα

Από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης η συνολική εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα συνολικά σε 26.532 άτομα.
  • Συνελήφθησαν συνολικά 218 άτομα.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Όσοι εκ των συλληφθέντων δικάστηκαν την Τρίτη (03/03) για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

«Φυλάμε Θερμοπύλες»

Το Newsbomb.gr και η δημοσιογράφος Ευδοκία Μύτιλη βρίσκονται στον ακριτικό Έβρο, όπου Αστυνομία, στρατός, αλλά και απλοί πολίτες φυλάνε τα ελληνοτουρκικά σύνορα απέναντι στις ορδές μεταναστών που έχει αφήσει ενεξέλεγκτες η Τουρκία .

«Είμαστε εδώ και περιφρουρούμε τον τόπο μας. Φυλάμε Θερμοπύλες», λέει κάτοικος των Φερών στο Newsbomb.gr, ο οποίος βλέπει τον τόπο του να «πολιορκείται».

Δείτε τις συγκλονιστικές εικόνες στη gallery:

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το οδοιπορικό του Newsbomb.gr στον Έβρο

Μαζί με τις Αρχές στη μάχη και οι κάτοικοι του Έβρου. Κάτοικοι από το Καστανιές, τη Νέα Βύσσα, το Πέπλο, τον Πόρο, το Αρδάνιο, τις Φέρες, την Βρυσούλα μέχρι και το Τυχερό πραγματοποιούν περιπολίες, με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και μηχανήματα, με μοτοσικλέτες, ακόμα και με ποδήλατα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

«Αυτοψία» Μητσοτάκη στον Έβρο

Στον Έβρο υποδέχθηκε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι την Τρίτη βρέθηκαν στον Έβρο και επιθεώρησαν την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, πετώντας με ελικόπτερο.

Ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέταξαν με ελικόπτερο Σινούκ κατά μήκος των συνόρων του Έβρου προκειμένου να δουν την κατάσταση που επικρατεί. Στη συνέχεια προσγειώθηκαν στην Ορεστιάδα και κατευθύνθηκαν στο στρατιωτικό Φυλάκιο 1 των Καστανιών. Εκεί είδαν κατεστραμμένα οχήματα από πέτρες που είχαν πεταχτεί από την άλλη πλευρά καθώς και καπνογόνα τουρκικής προέλευσης που εκτοξεύτηκαν κατά των ελληνικών δυνάμεων.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά για τη συνέντευξη Τύπου

Τι κέρδισε η Ελλάδα από την επίσκεψη των Ευρωπαίων

Ενίσχυση 700 εκατομμυρίων ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα δοθούν αμέσως και τα υπόλοιπα με την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού της ΕΕ, ήταν τα «δώρα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την χώρα μας κατά την επίσκεψη της ηγεσίας της ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, που στέκονταν στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληροφορήθηκε από πρώτο χέρι για την κατάσταση στην περιοχή και τις μεθοδεύσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ΣΟΚ από τον Έβρο: «Αλλάχου Ακμπάρ» και «Κάψτε τα ελληνικά σκυλιά» φωνάζουν οι μετανάστες