ΣΑΦΕΣ ΜHNYΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ - TO NEWSBOMB.GR ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από τον Έβρο: Κράτος-διακινητής η Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας

Μητσοτάκης από τον Έβρο: Κράτος-διακινητής η Τουρκία, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας
INTIME NEWS

Σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα έστειλαν οι επικεφαλής των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις δηλώσεις τους στην συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις Καστανιές στον Έβρο – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα η Ελλάδα να προστατεύσει τα σύνορά της που είναι και σύνορα της ΕΕ - Η δημοσιογράφος του Newsbomb.gr Ευδοκία Μύτιλη βρίσκεται στον Έβρο και παρακολουθεί τόσο την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο και τα όσα τεκταίνονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Με σκληρά λόγια κατά της Τουρκίας ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η γειτονική χώρα έχει μετατραπεί σε κράτος-διακινητή.

«Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ετοιμότητα του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκφραστεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είδαμε από κοντά τι συμβαίνει εδώ. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της, να στέλνει χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα. Παραβιάζει κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ. Δυστυχώς, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα και την προστασία της χώρας μου» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις ατόμων, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για ανοιχτά σύνορα. Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει χαρακτήρα επιβολής των εδαφών μας. Ανθρώπων άγνωστης προέλευσης που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία. Είναι η υποχρέωσή μου να προστατέψω τα σύνορα της Ελλάδας. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια των συνόρων και της ασφάλειας της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος τόνισε ότι «θα περιφρουρήσω την κυριαρχία της χώρας μου και αυτό θα κάνω». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα της και επέτρεψαν πάνω από 24.000 απόπειρες εισόδου στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «αναμένει απτή αλληλεγγύη από την Ε.Ε.» και δήλωσε πως η παρουσία των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων στέλνει σαφές μήνυμα. «Είδαμε τι συμβαίνει εδώ παρά τη προπαγάνδα των fake news», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

Δείτε φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: 700 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Τη χορήγηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Καστανιές.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Έβρο.

«Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα αποτελεί το να τηρηθεί η τάξη στα ελληνικά σύνορα, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε, ότι: «H Frontex ετοιμάζεται να αναπτύξει μία ομάδα ταχείας παρέμβασης».

Σαρλ Μισέλ: Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε από τις Καστανιές ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι «να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση».

«Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα», υπογράμμισε και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε «αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ».

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας «είμαστε μαζί σας» και τόνισε: «Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Προσέθεσε επίσης ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία».

Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

«Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

Νταβίντ Σασόλι: Να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι επισήμανε πως είναι πολύ σημαντικό που σήμερα βρέθηκαν στον Έβρο, μαζί όλες οι πλευρές, πολιτική εκπροσώπηση, Κοινοβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο, ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε την ανάγκη να χαραχθεί ενιαία, ευρωπαϊκή μακροπρόθεσμη στρατηγική για το μεταναστευτικό.

«Έχουμε ανάγκη από κάτι που το βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μία κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε από τις Καστανιές Έβρου ο Νταβίντ Σασόλι.

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία του γιατί πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συναισθάνονται, να μην συνειδητοποιούν αυτή την ανάγκη, και είπε πως αν πριν ενάμιση χρόνο «είχαμε ακούσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είχαμε προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου-2 πιθανότατα σήμερα δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτές τις συνθήκες».

«Η Ευρώπη είναι που πρέπει να ασκήσει μεταναστευτική πολιτική, να συμμεριστεί το βάρος του μεταναστευτικού, να το ανακατανείμει ισοδύναμα. Αλλά κυρίως να έχει ενιαία πολιτική, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να εγγυηθεί κατοχυρωμένες αξίες και δικαιώματα και να είμαστε υπερήφανοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Υπογράμμισε ότι η κοινή παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων στη μεθόριο στον Έβρο, αποτελεί ακριβώς «ένα κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την πιθανότητα εκπόνησης κοινής πολιτικής στο μεταναστευτικό».

Επίσης είπε πως πρέπει να εκφραστούν ευχαριστίες, στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες σε όλους όσοι προσπάθησαν και προσπαθούν να προστατεύσουν ανθρώπους αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι «θέλουμε να συνδιαλαγούμε, να συζητήσουμε αλλά θα πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες». Τέλος επισήμανε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι αντιμετωπιστεί το θέμα με τα ασυνόδευτα παιδιά.

Καρέ-καρέ η αυτοψία στον Έβρο

Νωρίτερα, στον Έβρο έφτασαν λίγο μετά τις 13:00 προκειμένου να συναντήσουν αλλά και να συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Επίσης στον Έβρο έφτασαν ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτ και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την πτήση για Ελλάδα

Σε σύντομη συζήτηση που είχε με τους επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στο αεροδρόμιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Ελλάδας, που είναι ταυτόχρονα σύνορα της Ευρώπης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 προσγειώθηκαν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου επισκέφτηκαν το Φυλάκιο 1.

Δείτε φωτογραφίες από την αυτοψία στη gallery:

Μητσοτάκης: Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος, δεν θα περάσει κανείς παράνομα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους πολίτες στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης, ενώ περπάτησε στους δρόμους της πόλης και συνομίλησε με τον κόσμο.

Οι πολίτες του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστική στάση και πολιτική που τηρεί η κυβέρνηση και στάθηκε για καφέ με τις τοπικές αρχές.

«Το ηθικό είναι ακμαιότατο, να κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κανεις παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας αλλά και τους κατοίκους που όπως είπε: «βάζουν πάντα πλατη».

Στις Φέρες ο Πρωθυπουργός

Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φερών ήταν ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Κυριάκου Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου.

Οπως αναφέρθηκε από τις αστυνομικές αρχές του φυλακίου, χθες και σήμερα η πίεση έχει μεταφερθεί στον Νότιο Έβρο. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, τη νύχτα υπήρξε απόπειρα από 1.000 ανθρώπους, σε συγκεκριμένο σημείο, για μαζική είσοδο στη χώρα. Η απόπειρα αυτή απετράπη.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι τουρκικές Αρχές προωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ανθρώπους με λεωφορεία προκειμένου να αυξήσουν την πίεση στα ελληνικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές επιτηρούν όλα τα σημεία και έχουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Αναχωρώντας ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε και ευχαρίστησε εθελοντές – φύλακες του Δέλτα Έβρου που είχαν έρθει να τον συναντήσουν.

Στον Συνοριακό σταθμό των Κήπων ο Μητσοτάκης

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στον Συνοριακό σταθμό των Κήπων Έβρου και μάλιστα έφτασε μέχρι την γραμμή που αποτελεί το σύνορο των δυο χωρών πάνω στη γέφυρα του ποταμού.

Νωρίτερα επισκέφτηκε το στρατιωτικό φυλάκιο Κήπων όπου συνομίλησε με τους στρατιώτες που βρίσκονται εκεί. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για το έργο που επιτελούν ενώ εκείνοι του έδειξαν κάποιες από τις εγκαταλελειμμένες πλαστικές βάρκες με τις οποίες μετανάστες και πρόσφυγες επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην Αλεξανδρούπολη όπου στις 13:05 θα υποδεχτεί τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

Όση ώρα ήταν στους Κήπους ο πρωθυπουργός, ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήση κατά μήκος των συνόρων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο ΣΟΚ από τον Έβρο: «Αλλάχου Ακμπάρ» και «Κάψτε τα ελληνικά σκυλιά» φωνάζουν οι μετανάστες

Σχετικές ειδήσεις