ΑΠΟΨΕΙΣ

Ατομική ευθύνη, ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας

Ατομική ευθύνη, ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας
INTIME NEWS

Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο οποίο ανακοίνωσε την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση εγκαλώντας την κυβέρνηση με την κατηγορία ότι χρησιμοποιεί την ατομική ευθύνη προκειμένου να αποποιηθεί των δικών της ευθυνών.

Για όποιον διαβάζει αυτές τις γραμμές, να δούμε το επίμαχο απόσπασμα της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε 15 λεπτά διάγγελμα για να πει με φλυαρία πως μέχρι στιγμής η Ελλάδα πήγε καλά γιατί ο ίδιος εμπιστεύθηκε τους πολίτες, αλλά με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα ευθύνονται οι ίδιοι για ό,τι συμβεί. Επιμένει με δυο λόγια να αγνοεί την πρώτιστη ευθύνη της Πολιτείας, δείχνοντας με το δάχτυλο τους πολίτες για την "ατομική ευθύνη"».

Είναι κρίμα για ένα κόμμα που κυβέρνησε 4,5 χρόνια, τα μισά χρόνια του Μνημονίου δηλαδή να καταφεύγει σε τέτοιες κινήσεις πανικού και να μην υπάρχει ένας σοβαρός άνθρωπος εκεί στην Κουμουνδούρου να σκεφτεί και να το πει φωναχτά στους συντρόφους του πως με τέτοιες ανακοινώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διώχνουν τους σώφρονες ψηφοφόρους του κόμματος.

Είναι κρίμα γιατί εάν το δεις κυριολεκτικά με την ανακοίνωση αυτή αναδύεται μία έντονη αντιδημοκρατική οσμή που δυστυχώς στους αριστερούς πολίτες δεν θα αρέσει. Τι εννοώ;

Πολύ απλά. Η ατομική ευθύνη είναι ο θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας. Ένας από τους πατέρες του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, ο Εμάνουελ Καντ πρέσβευε ότι η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Πως όλοι μας έχουμε την ευθύνη και οφείλουμε να έχουμε την κριτική ικανότητα να αντιληφθούμε πότε οι πράξεις μας είναι βλαπτικές για τους συνανθρώπους μας.

Με την ανακοίνωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, μας γυρνά σε σκοτεινές εποχές όπου η Πολιτεία είναι αυτή που ορίζει το σύνολο της ζωής (κοινωνικής και προσωπικής) των πολιτών. Σε μία εποχή όπου ο πολίτης δεν είχε γνώμη, δεν είχε άποψη και φυσικά δεν είχε ευθύνη γιατί το Κράτος -και όχι η Πολιτεία- τον ήθελε να είναι γρανάζι και όχι επιταχυντής των εξελίξεων.

Όχι, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως κάνει σοβαρή αντιπολίτευση η πραγματικότητα είναι πως γυρνά μέρα με την μέρα πίσω. Πολύ πίσω, πριν το 2015 όταν οι απόψεις του ήταν ελκυστικές για μία μερίδα του κόσμου, σαν και αυτές που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, η οποία επικαλείται την δημοκρατία αλλά δεν έχει και τόση σχέση μαζί της.

Όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους οι πολίτες έχουμε ευθύνη για όσα συμβαίνουν γύρω μας και όσο περισσότεροι το αντιλαμβανόμαστε τόσο περισσότερος είναι ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζύμωση των δημοκρατικών απόψεων και τόσο πιο επιτυχημένα η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις όποιες καταστάσεις.

Αλλά μάλλον είναι ανώφελο να συζητάς με ανθρώπους που δεν θέλουν να ακούσουν. Με ανθρώπους που 1,5 χρόνο πριν επικαλούντο την ατομική ευθύνη κατηγορώντας τους ίδιους τους νεκρούς στο Μάτι που κάηκαν γιατί… είχαν χτίσει αυθαίρετα.

Λίγη αιδώς δεν βλάπτει.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με σχολεία, μαγαζιά, ΜΜΜ