ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας
ASSOCIATED PRESS

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Είναι αλήθεια πως όποιος επιχειρεί να κάνει προβλέψεις για το πώς θα πάει η εγχώρια ή η παγκόσμια οικονομία, είναι το λιγότερο αφελής. Δηλωτικό της αβεβαιότητας είναι το γεγονός πως οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών για την ύφεση στις τοπικές και την παγκόσμια οικονομία, διαφέρουν σημαντικά.

Το μόνο που μπορείς να πεις για την Ελλάδα είναι πως δυνητικά επηρεάζεται περισσότερο από άλλες χώρες, όχι μόνο των αδυναμιών μετά από 10 χρόνια κρίσης, αλλά και λόγω του μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ που εξαρτάται από τον τουρισμό. Ένας τουρισμός που έχει συμβάλλει ελάχιστα μέχρι στιγμής στα κρατικά έσοδα λόγω της πανδημίας και όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «θα ξεκινήσει φέτος από το μηδέν».

Το «μπαζούκας» του πρωθυπουργού, όπως παρομοίασαν χαρακτηριστικά, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη το πακέτο για την οικονομία, είναι η μόνη ελπίδα για να μην καταστραφεί ό,τι χτίσαμε την προηγούμενη δεκαετία. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να περιμένουμε άλλη μία μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στην οικονομία προκειμένου να μας οδηγήσει στο 2021 το οποίο πιστεύεται πως θα είναι έτος μεγάλης ανάπτυξης.

Αρκεί, όμως, το «μπαζούκας»; Η αλήθεια είναι πως όχι. Η Ελλάδα θα χρειαστεί να επωφεληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων προκειμένου να βρεθεί καβάλα στο άλογο το 2021 με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες.

Μαζί με την κοινωνική αλληλεγγύη και τη σοβαρή διακυβέρνηση η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξαργυρώσει την επιτυχία της στο υγειονομικό σκέλος. Είναι παγκοσμίως αδιαμφισβήτητο ότι πετύχαμε ως λαός κάτι σπάνιο, σε παγκόσμια κλίμακα.

Εκεί που πιο μεγάλα έθνη, πιο ανεπτυγμένες οικονομίες και πιο προηγμένα συστήματα υγείας, απέτυχαν, ήρθαμε εμείς να αποδείξουμε για άλλη μία φορά στην ιστορία μας, πως με σωστή οργάνωση, με θέληση και σύμπνοια μπορούμε να πετύχουμε.

Δεν θέλει, όμως, εφησυχασμό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φόροι, επιδόματα και τουρισμός: Όλα τα μέτρα στήριξης - Έτσι θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας