ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Γεωπολιτικά Οφέλη των Εορτασμών της 25ης Μαρτίου 2021

Τα Γεωπολιτικά Οφέλη των Εορτασμών της 25ης Μαρτίου 2021

Το διήμερο αυτό, η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε γεωπολιτικά, με τον αντίκτυπο να είναι απολύτως θετικός για τα Εθνικά μας Συμφέροντα.

Του Στέφανου Σωτ. Γκίκα*

Ο Εορτασμός για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αν και πραγματοποιήθηκε με λιτό τρόπο και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω πανδημίας, ήταν μεστός ισχυρών πολιτικών μηνυμάτων.

Οι ομιλίες και τα μηνύματα των Αρχηγών Κρατών είχαν ένα κοινό τόπο: την αναφορά στην μεγάλη προσφορά του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και ταυτόχρονα στο νόημα της Επανάστασης του 1821 στην διαμόρφωση του πολιτισμού, των κοινωνιών και των πολιτικών ιδεών της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου.

Ξεχώρισαν ωστόσο πολιτικές τοποθετήσεις με ιδιαίτερη αναφορά στο παρόν και στο μέλλον των διμερών στρατηγικών σχέσεων της Χώρας μας και στον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι «η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος». Αναφέρθηκε στην συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, ενώ έκανε ειδική μνεία στην στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία, με κορωνίδα τη φιλοξενία των Αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα.

Μάλιστα, σε διαδικτυακή εκδήλωση είπε, ότι στόχος του είναι υπό τη διακυβέρνησή του, ΗΠΑ και Ελλάδα να έρθουν «όσο πιο κοντά γίνεται». Στην δε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, με ενεργή δράση για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων.

Πολύ έντονη και ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. «Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή. Γιατί η δική σας ελευθερία είναι η δική μας», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος υπογραμμίζοντας την σημασία της διαχρονικής Ελληνογαλλικής στρατηγικής σχέσης. Η τοποθέτησή του αντανακλά ωστόσο και την γενικότερη υποστηρικτική στάση της Γαλλίας, η οποία - ιδίως τα δύο τελευταία χρόνια - με ενεργό τρόπο, στήριξε την Ελλάδα στα ζητήματα που προέκυψαν εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο.

Από την πλευρά του και ο Πρίγκηπας της Ουαλίας Κάρολος, πέρασε ένα μήνυμα αλληλεγγύης λέγοντας: «όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο» τονίζοντας ότι υπάρχουν ισχυροί και ζωτικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «που κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια.»

Βεβαίως την 25η Μαρτίου είχαμε και την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπου συζητήθηκαν και οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Η κοινή δήλωση των Αρχηγών Κρατών της ΕΕ, καλεί την Τουρκία να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Σε περίπτωση δε που σημειωθούν εκ νέου προκλήσεις, η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όπως και αυτά των κρατών μελών της.

Πρόκειται για μία σαφή τοποθέτηση, που ισχυροποιεί την Ελληνική θέση και επιβεβαιώνει εμφατικά ότι η Τουρκία δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Παράλληλα δικαιώνει την προσπάθεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να πείσει τους εταίρους μας ότι εδώ δεν πρόκειται για Ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά Ευρωτουρκική, γεγονός που καθιστά επιδεινούμενη και προβληματική την σχέση ΕΕ και Τουρκίας.

Εν κατακλείδι, το διήμερο της 24ης και 25ης Μαρτίου, στο γεωπολιτικό επίπεδο η Χώρα μας είχε οφέλη. Επιβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα ανήκουσα στον πυρήνα της ΕΕ, είναι αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος και εγγυητής της ειρήνης και σταθερότητας στην ΝΑ Μεσόγειο, δρώντας πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Αποδείχθηκε επίσης ότι οι δεσμοί, οι στρατηγικές σχέσεις και συγκλίσεις που έχουμε συνάψει ιδίως με ΗΠΑ, Γαλλία, αλλά και άλλες σημαντικές χώρες, είναι ισχυρές και θα γίνουν ακόμη ισχυρότερες.

Το διήμερο αυτό, η Ελλάδα ισχυροποιήθηκε γεωπολιτικά, με τον αντίκτυπο να είναι απολύτως θετικός για τα Εθνικά μας Συμφέροντα σε σχέση πάντα με την Τουρκία.

Την σημασία του γεγονότος αυτού θα την δούμε το επόμενο διάστημα...

*Ο Στέφανος Γκίκας είναι Βουλευτής Κερκύρας με την Νέα Δημοκρατία, Αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ - Προσοχή! Επικίνδυνο προϊόν - Μην τo καταναλώσετε