ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν η Ευρώπη αυστηρά (παρα)καλεί την Τουρκία...

Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία

Άρθρο της Ιωάννας Λιούτα, πολιτικού επιστήμονα, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΜεΡΑ25

Στην Σύνοδο Κορυφής, οι εταίροι μας, «απείλησαν την Τουρκία» - κλείνοντας παράλληλα το μάτι -για μία ακόμη φορά- για τις προκλήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Κατώτερη για μια ακόμη φορά των εξελίξεων, η ΕΕ καθοδηγείται από εκείνες τις χώρες που βάζουν τα οικονομικά τους συμφέροντα πάνω από όλα, καθώς αυτές έχουν την ηγεμονία στο ευρωπαϊκό επίπεδο και καταλήγουν σε δήθεν αυστηρές προειδοποιήσεις:

«Καλούμε την Τουρκία να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Οι Βρυξέλλες, στην Σύνοδο της 20-6-19, είχαν ζητήσει μέτρα χωρίς καθυστέρηση. Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής (2-10-20) (παρα)κάλεσαν την Τουρκία να αντιστρέψει τις μονομερείς ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό:

«επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση τέτοιας δράσης, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας».

Δεν έχασε χρόνο το τουρκικό ΥΠΕΞ και μήνυσε αμέσως στην ΕΕ ότι ''παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο'' Με ευχολόγια, τότε και τώρα, οι εταίροι μας κάνουν συστηματικά, τα στραβά μάτια, στις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας. Της χτυπούν την πλάτη και κλείνουν μαζί της τεράστιες οικονομικές συμφωνίες. Συμφωνίες 240 δις με την Γερμανία, αποκλείουν ρητά την οποιαδήποτε κύρωση στην Τουρκία και δεν βάζουν φραγμούς στα παιχνίδια του Ερντογάν στην Μεσόγειο.

Για το Κυπριακό, στην Σύνοδο Κορυφής, τόνισαν, πως η ΕΕ θα παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, αρχής γενομένης, της άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη.

Η απάντηση ήρθε αμέσως, από το ψευδοκράτος και τον Tahsin Ertuğruloğlu, να διαμηνύει ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτή τη φορά - επειδή η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η ΕΕ δεν έχει θέση στο τραπέζι»πρόσθεσε. Προτείνει το μοντέλο λύσης δύο κρατών, στην Κύπρο ,μαζί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, όπου θα τεθεί στην άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό, στη Γενεύη. Εάν δεν υπάρχει πιθανότητα ψηφίσματος, προειδοποίησε, το ψευδοκράτος θα αγωνιστεί για αναγνώριση από άλλα κράτη.

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25,ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης, έχει προτείνει την χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής απέναντι στην Τουρκία όπου:

* Θα προσδιοριστούν με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές

* Η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει στην Αθήνα Διεθνή Περιφερειακή Διάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

* Μοναδικό θέμα συζήτησης η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδων σε όλη την Αν. Μεσόγειο.

* Μοναδικός στόχος η σύγκληση σε κοινή καταγραφή των διαφωνιών ώστε να καταλήξουμε σε πολλαπλές, κοινώς συμφωνημένες, διμερείς οριοθετήσεις με δυνατότητα κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με το αίτημα της συνεκδίκασης από κοινού, και κατά ζεύγη, των όποιων διαφορών.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, ένας διάλογος με την Τουρκία, όχι μόνο δεν θα ήταν χρήσιμος, αλλά θα ήταν επικίνδυνος και επιζήμιος για τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο, νομοτελειακά αποτυχημένες στρατηγικές κατευνασμού, τις δήθεν κυρώσεις της ΕΕ και τις εκκλήσεις του Διεθνούς Δικαίου. Δεν αποδίδουν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.