ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήματα Χ

Τουρισμός Ελλάδα

Το φετινό Πάσχα δεν πήγαμε στο «χωριό», δεν ήταν όμως και σαν το περσινό που ήμασταν στην απομόνωση. Όλοι νιώσαμε ότι κάνουμε βήματα προς την «ελευθερία» μας. Με μεγαλύτερο όπλο τα εμβόλια, βήμα - βήμα παίρνουμε τις ζωές ξανά στα χέρια μας. Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση των νέων, ηλικίας 30-40 ετών που έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού και να εμβολιαστούν.

Ο Μάιος χαρακτηρίζεται ως μήνας επανεκκίνησης με μία σειρά ανοίγματος διαφόρων δραστηριοτήτων, με παράλληλη συνδρομή μεγάλου αριθμού εμβολιασμών και τη χρήση των self test. Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Στις 15 Μαΐου κάνει πρεμιέρα ο τουρισμός με προϋπόθεση για να έρθει κάποιος τουρίστας, να είναι εμβολιασμένος ή να έχει αρνητικό τεστ. Επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ξεκινούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες και ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες.

Οι προσδοκίες για τον Τουρισμό είναι μεγάλες. Ακόμα και πέρσι, ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, που οι γνώσεις και τα όπλα μας ήταν ελάχιστα για την πανδημία, η σεζόν ξεκίνησε από τα μέσα Ιουνίου, οπότε και έγινε η άρση των περισσότερων ταξιδιωτικών περιορισμών και επεκτάθηκε έως περίπου τα μέσα Νοεμβρίου. Εφέτος οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Στο πλαίσιο της συνάντησης του Υπουργού Τουρισμού με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού, ο Έλληνας Υπουργός πήρε τη διαβεβαίωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της άρσης του μέτρου της υποχρεωτικής καραντίνας για τους εμβολιασμένους Γερμανούς τουρίστες οι οποίοι επιστρέφουν από την Ελλάδα. Γεγονός που θα τους ενθαρρύνει να επισκεφθούν τη χώρα μας. Ένα επιπλέον εργαλείο που θα διευκολύνει το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου είναι το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα είναι σε θέση να το παρέχει στους πολίτες της με προβλεπόμενη ημερομηνία την 1η Ιουνίου.

Θετικό μήνυμα για τον κλάδο του τουρισμού στέλνει και η TUI Group, ένας από τους μεγαλύτερους tour operator στον κόσμο, ο οποίος ξεκινά τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα από τις 14 και 15 Μαΐου με πτήσεις προς τα αεροδρόμια Ηρακλείου, Αράξου, Κέρκυρας, Ρόδου και Κω. Βάσει των μέχρι στιγμής κρατήσεων, οι άνθρωποι της TUI εκτιμούν ότι η χώρα μας αναμένεται να έχει την καλύτερη καλοκαιρινή επίδοση, μαζί με την Ισπανία και την Κύπρο. Παρά τις εσωτερικές παραφωνίες και απέλπιδες προσπάθειες άσκησης αντιπολίτευσης, οι εκπρόσωποι του TUI Group εξήραν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την πανδημία, χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας «πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η Covid-19.

Εφέτος έχουμε περισσότερες γνώσεις και εργαλεία, όπως τα εμβόλια, τα rapid test και τα self test, αυτό που χρειάζεται είναι να συντονιστούν οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μαζί, ώστε να υποστηρίξουν το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό σε συνδυασμό με τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας.

Και το Ελληνικό Καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο!

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή - Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υπ. Βουλευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών